Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, czerwcowe ceny żywności wzrosły o 0,1 proc. (w maju o 0,8 proc.). Najbardziej podrożały tłuszcze zwierzęce (o 1,2 proc.), ryż (o 1,1 proc.) i owoce (o 0,8 proc.)
W ciągu miesiąca ,o pół procenta, podskoczyły również ceny mięsa, A dokładnie:
- wędlin – o 0,8 proc.
- mięsa wołowego i cielęcego – o 0,2 proc.
- mięsa wieprzowego – o 0,1 proc.
- drób utrzymał się na majowym poziomie
Kowalski płacił w czerwcu więcej za pieczywo (o 0,3 proc.) i czekoladę (o 0,2 proc.). Wyższe były również ceny jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych – o 0,3 proc., serów i twarogów – o 0,2 proc. Jeśli jednak chodzi o jajka i mleko, konsumenci płacili za nie mniej o 0,2 proc. Ryby? Podrożały o 0,2 proc.
Co - w skali miesiąca - potaniało? Warzywa (o 1,8 proc.), mąka (o 0,9 proc.), makarony i produkty makaronowe (o 0,7 proc.), cukier (o 0,6 proc.) oraz tłuszcze roślinne (o 0,3 proc.).
Jeśli chodzi o napoje, w górę poszły czerwcowe ceny herbaty (o 0,9 proc.), kawy (o 0,8 proc.). Droższe były również soki owocowe i warzywne (o 0,3 proc.). Według danych GUS, zanotowano spadek cen napojów alkoholowych o 0,3 proc. W przypadku wyrobów tytoniowych, ceny wzrosły o 0,4 proc.
Źródło: GUS