Chorobie sprzyja także nadużywanie alkoholu, kawy oraz popularnych preparatów przeciwbólowych, które uszkadzają błonę śluzową żołądka.
Wrzody są nie tylko bardzo bolesne, ale mogą prowadzić do poważnych powikłań. W miejscach nieustannie gojącej i zabliźniającej się rany mogą powstawać twarde zgrubienia, które utrudniają przemieszczanie pokarmu. Uszkodzona ściana żołądka może ulec przedziurawieniu, a kwaśna treść żołądka trafia wówczas do jamy otrzewnej. Grozi to niebezpieczną dla życia infekcją.
Choroba zaostrza się zwykle wiosną i jesienią. Bóle brzucha pojawiają się zwykle 1 - 2 godziny po posiłku. Chory może odczuwać mdłości, głód, kwaśny smak w ustach. Dolegliwości skutecznie łagodzi odpowiedni sposób odżywiania.
Ważne jest, aby dieta pokrywała zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, zaś z drugiej strony musi ograniczać udział produktów pobudzających wydzielanie kwasu solnego.
Takim składnikiem jest m. in. błonnik, zawarty w surowych warzywach. Dlatego "wrzodowcy" powinni je gotować. Sporo błonnika mają także owoce, dlatego najbezpieczniej spożywać je w postaci soków rozrzedzonych wodą. Z diety musi zniknąć chleb razowy, który zastępujemy orkiszowym. Niewskazane są zupy sporządzone na silnych bulionach. W ich miejsce gotujemy kleiki i kremy.
Unikać należy także ostrych przypraw i aromatycznych ziół. Na cenzurowanym są m. in. pieprz, ocet, chrzan, musztarda, ketchup, cebula, oregano, tymianek, cynamon i wszystkie gotowe marynaty. Jadłospis wrzodowca powinien być oparty na mleku, twarogach, jajach, jasnym pieczywie, drobnych kaszach, chudych gatunkach mięs, wędlin i ryb.
Jeść częściej, ale mniejsze porcje
Ważna jest także częstotliwość posiłków. Aby pokarm nie zalegał w żołądku, porcje powinny być mniejsze i podawane w odstępach nie dłuższych niż 2 godziny. Ważne, by potrawy były gotowane, duszone w sosie własnym lub pieczone w folii.
W chorobie wrzodowej źle tolerowane są margaryny twarde, potrawy tłuste, a także dania smażone.
Dziennie zaleca się wypijać 1,5-2 litrów wody, delikatnych kompotów lub słabej herbaty. Całkowicie zakazane są napoje gazowane i kawa. Płyny pomagają rozcieńczać soki żołądkowe i zmniejszają ich agresywne działanie na podrażnione błony śluzowe.
Warto wiedzieć, że zbawienne właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwas solny, mają migdały oraz sezam. Można z nich samodzielnie przygotować tzw. mleczko, łagodzące dokuczliwe objawy choroby.
3/4 szklanki sezamu lub migdałów wystarczy zalać na noc wodą. Rano trzeba całość zmiksować, a przed wypiciem rozcieńczyć wodą.
Do produktów, które sprzyjają regeneracji błony śluzowej należy również siemię lniane i sok ze świeżej kapusty. Ten najlepiej wypijać na czczo.