Od 10 do nawet 30 procent populacji w krajach rozwiniętych cierpi na chorobę refluksową przełyku. Jest ona jedną z najczęstszych chorób układu pokarmowego. Jej istotą jest uporczywe cofanie się kwaśnej treści żołądkowej przełyku. Objawy refluksu występują zarówno u mężczyzn, jak i kobiet, i nasilają się po 40. roku życia (co nie oznacza, że nie mogą wystąpić u młodszych). W cięższych przypadkach powodują powstawanie nadżerek w żołądku lub wrzodów.
Objawy choroby refluksowej
Choroba refluksowa to stan, w którym przełyk jest podrażniony lub zmieniony zapalnie przez cofającą się do przełyku treść żołądkową. Jej objawami są:
- zgaga – uczucie pieczenia za mostkiem,
- puste lub kwaśne odbijania,
- kwaśny smak w ustach,
- uczucie cofania się treści pokarmowej,
- nudności,
- wymioty,
- bóle nadbrzusza,
- bóle zamostkowe.
Dieta przy chorobie refluksowej - lista
By zmniejszyć dolegliwości, stosuj zasady zdrowego żywienia, eliminując jednak te produkty, które nasilają dolegliwości. Mogą to być potrawy tłuste, pikantne, kwaśne, mocna kawa, czekolada, słodycze, napoje gazowane i alkoholowe. Przygotowując posiłki, unikaj smażenia na rzecz gotowania, duszenia, pieczenia.
- Zobacz też: Masz takie objawy? To może być endometrioza!
Bardzo ważne jest pozbycie się nałogów. Stosując odpowiednią dietę, można wspomóc leczenie. Ważna jest również codzienna dawka ruchu. Odpowiedni sposób odżywiania i regularna aktywność fizyczna pomagają utrzymać masę ciała w normie. Przy nadwadze lub otyłości utrata zbędnych kilogramów jest niezwykle istotne w terapii choroby.
Dobre nawyki żywieniowe przy chorobie refluksowej przełyku
- Zrezygnuj z ostrych i kwaśnych pokarmów – mogą one nasilać zgagę poprzez podrażnienie błony śluzowej przełyku. Unikaj ostrych przypraw o dodatków do potraw. Zrezygnuj z kwaśnych warzyw i owoców.
- Unikaj tłustych i smażonych potraw – tłuste pokarmy spowalniają opróżnianie żołądka, co powoduje nasilenie objawów choroby. Nie smaż na głębokim tłuszczu. Podczas przygotowywania potraw unikaj m.in. tłustych serów, sosów. Zrezygnuj z ciast bogatych w tłuszcz oraz z dużą ilością kremu.
- Uważaj na czekoladę i inne słodycze – mogą one zaburzać pracę dolnego zwieracza przełyku i sprzyjać nasileniu objawów refluksowej.
- Jedz mniejsze porcje, ale regularnie – obfite posiłki powodują rozciąganie się ścian żołądka, zaburzają pracę dolnego zwieracza przełyku i sprzyjają cofaniu treści pokarmowej. Należy spożywać 4-6 posiłków dziennie o podobnej porze dnia.
- Jedz w spokoju – jedząc w pośpiechu, połyka się powietrze, co może powodować częstsze występowanie dolegliwości. Należy dokładnie przegryzać pokarm – to sprzyja lepszemu trawieniu. Ostatni posiłek powinno się zjeść najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Zastąp napoje gazowane wodą niegazowaną – dwutlenek węgla może zwiększać ciśnienie w żołądku. Należy popijać wodę niegazowaną niewielkimi łykami między posiłkami.
- Unikaj spożywania alkoholu – pamiętaj, że alkohol nasila objawy choroby, ponieważ zmniejsza napięcie dolnego zwieracza przełyku i pobudza żołądek do wydzielania kwasu żołądkowego.
- Zrezygnuj z palenia tytoniu – palenie papierosów zwiększa częstotliwość występowania objawów tego schorzenia.
- Pamiętaj o codziennej aktywności ruchowej – zadbaj o umiarkowaną, rekreacyjną aktywność ruchową dostosowaną do możliwości i preferencji. Pozwoli to utrzymać prawidłową masę ciała oraz wpłynie pozytywnie na funkcję przepony. Jeżeli zgaga dokucza w nocy, staraj się spać z uniesioną górną częścią tułowia oraz w miarę możliwości na lewym boku.
Warto podkreślić, że reakcja na pokarmy jest kwestią indywidualną, zależną od organizmu.
