Imbir choć ma wiele właściwości zdrowotnych to jest także szereg przeciwwskazań do jego spożywania. Nie powinien być jedzony jeśli ktoś zmaga się z refluksem, wrzodami żołądka i dwunastnicy. W tych sytuacjach może tylko nasilić objawy.
Przeczytaj również:Takie są zaskakujące skutki codziennego picia wody z cytryną. Zobacz, co się dzieje z organizmem
Imbir nie jest wskazany osobom, które przyjmują leki obniżające krzepliwość krwi. Skutkiem ubocznym połączenia imbiru z tymi lekami może być bowiem krwawienie.
Imbir to jedna z najstarszych roślin uprawnych, niestety w naszym kraju nie ma warunków do jej uprawy. Imbir jest rośliną wieloletnią o zielonej łodydze i zielono-żółtych kwiatostanach. My jednak znamy głównie korzeń, bo to w nim jest najwięcej właściwości prozdrowotnych.
Imbir działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne.
Imbir to doskonały dodatek do dań z kuchni azjatyckiej. W Polsce popularny jest jako dodatek do herbaty zimowej.
Takie właściwości ma imbir
W poniższej galerii zebraliśmy dla Was zalety spożywania imbiru:
