Imbir - właściwości
Imbir jest znany ze swoich właściwości zdrowotnych. Stosuje się go w kuchni, a także w medycynie naturalnej. Używa się korzenia imbiru. Jest on bogaty w substancje aktywne, które mogą wspomagać trawienie, łagodzić nudności, działać przeciwzapalnie, wspomagać układ odpornościowy.
Imbir jest składnikiem przyprawy do pierników, które są w Polsce bardzo popularne zwłaszcza na święta Bożego Narodzenia. Warto o tym wiedzieć, jeśli zdecydujemy się spożyć ten świąteczny słodki przysmak, a jesteśmy w grupie osób, dla których imbir jest niewskazany.
Imbir jest często składnikiem różnych kosmetyków, żeli, maści - głównie o działaniu rozgrzewającym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwgrzybicznym.
Imbir - jaki jest najzdrowszy?
Najzdrowsza dla organizmu postać imbiru to świeże kłącze lub imbir sproszkowany. Świeży imbir to źródło gingerolu, a sproszkowany imbir to źródło shogaolu. Oba składniki mają wielką moc.
Gingerol wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, łagodzi stany zapalne oraz ból.
Natomiast shogaol ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Kto powinien unikać imbiru?
Imbir jest znany ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Jednak nie wszyscy mogą cieszyć się tymi korzyściami. Niektóre osoby powinny unikać spożywania imbiru z powodu potencjalnych skutków ubocznych. Zobacz, przy jakich dolegliwościach imbir nie jest wskazany.