https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść ogórków. Im ogórek może zaszkodzić

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Ogórek to jedno z popularniejszych warzyw w Polsce. Dostępne przez cały rok, jednak najlepsze zjemy w lipcu i sierpniu, kiedy dostępne są rodzime odmiany gruntowych ogórków. Choć są idealnym dodatkiem do obiadu czy kanapek, jest kilka grup osób, które nie powinny jeść tego warzywa. Oto kiedy ogórki mogą zaszkodzić.

Ogórki to jedno z najpopularniejszych warzyw w sezonie letnim. Niedzielny obiad z mizerią to już niemal tradycja w wielu domach.

W ogórkach znajduje się kukurbitacyna, która przede wszystkim ma działanie antynowotworowe. Jedzenie ogórków reguluje także ciśnienie krwi, dlatego powinny się znaleźć w diecie osób z nadciśnieniem. Zapobiegają również zatrzymaniu wody w organizmie i oczyszcza go z toksyn. Ogórki są warzywami zasadotwórczymi, dlatego wspomagają również odkwaszanie organizmu.

Zawarta w ogórkach fisetyna, czyli polifenol roślinny z grupy flawonoidów chroni komórki nerwowe przed starzeniem się, poprawia też pamięć i zdolność uczenia się oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Ogórki są najpopularniejsze w formie przetworzonej. Ogórki małosolne i kiszone mają jeszcze więcej pozytywnych właściwości. W tej formie nie tylko wspomagają układ odpornościowy, ale i działają jak naturalny priobiotyk.

Kto nie powinien jeść ogórków?

W galerii poniżej zobaczcie, kiedy lepiej ograniczyć jedzenie ogórków:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska