Ogórki to jedno z najpopularniejszych warzyw w sezonie letnim. Niedzielny obiad z mizerią to już niemal tradycja w wielu domach.
W ogórkach znajduje się kukurbitacyna, która przede wszystkim ma działanie antynowotworowe. Jedzenie ogórków reguluje także ciśnienie krwi, dlatego powinny się znaleźć w diecie osób z nadciśnieniem. Zapobiegają również zatrzymaniu wody w organizmie i oczyszcza go z toksyn. Ogórki są warzywami zasadotwórczymi, dlatego wspomagają również odkwaszanie organizmu.
- Przeczytaj: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść rzodkiewki. W tych przypadkach lepiej jej nie jeść
Zawarta w ogórkach fisetyna, czyli polifenol roślinny z grupy flawonoidów chroni komórki nerwowe przed starzeniem się, poprawia też pamięć i zdolność uczenia się oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Ogórki są najpopularniejsze w formie przetworzonej. Ogórki małosolne i kiszone mają jeszcze więcej pozytywnych właściwości. W tej formie nie tylko wspomagają układ odpornościowy, ale i działają jak naturalny priobiotyk.
Kto nie powinien jeść ogórków?
W galerii poniżej zobaczcie, kiedy lepiej ograniczyć jedzenie ogórków: