Uprawa marchewki pod względem powierzchni upraw zajmuje trzecie miejsce w Polsce. To popularne warzywo, które jest podawane już małym dzieciom. Doskonale smakuje po ugotowaniu i na surowo.
Przeczytaj również:Osobom z tymi schorzeniami mogą zaszkodzić ziemniaki. Oni nie powinni ich jeść
Marchewka ma słodki smak, zawiera beta karoten i witaminę A. Do tego bogate jest w błonnik, witaminę K i C. Marchewka swój charakterystyczny pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, czyli przeciwutleniacze, będące jednocześnie barwnikami nadającymi charakterystyczny kolor.
Marchewka ma wiele właściwości zdrowotnych, między innymi poprawia koloryt skóry, odmładza, wykazuje silne działanie przeciwwolnorodnikowe, wspiera tez układ odpornościowy, działa przeciwnowotworowo. Dodatkowo systematyczne jedzenie marchwi przyczynia się również do lepszego funkcjonowania układu krwionośnego oraz narządu wzroku.
Marchewka to najlepszy dodatek do zup, składnik sałatek, surówek. Doskonale sprawdza się jako dodatek do obiadu. Marchewka jest również doskonałą przekąską. Od dawna popularnością cieszą się także soki marchewkowe.
Te osoby nie powinny jeść marchewki
W poniższej galerii zobaczcie, kiedy lepiej unikać tego pysznego warzywa: