https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść pomarańczy. Te pyszne cytrusy mogą im zaszkodzić

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Pomarańcza obok mandarynki to najpopularniejszy owoc sezonu jesienno-zimowego w Polsce. Aż trudno wyobrazić sobie święta Bożego narodzenia bez towarzystwa tych cytrusów. Pomarańcza to bomba witaminowa, którą warto włączyć do diety w formie surowej lub soku. Zobaczcie, kto powinien unikać tych owoców. Przy tych chorobach lepiej ich unikać.

Pomarańcze to niskokaloryczny owoc, który składa się z 80% z wody. W składzie tych owoców znajdziemy: witaminy A, C, P, beta-karoten oraz witaminy z grupy B. Dostarczają takie składniki mineralne jak: wapń, magnez, miedź, selen, potas, fosfor, żelazo oraz cynk.

Koniecznie przeczytaj: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść mandarynek. Im te cytrusy mogą zaszkodzić

Pomarańcze to słodko-kwaśne i bardzo soczyste owoce. Pomarańcza to owoc, który wykorzystywany jest do wielu popularnych deserów, a sok pomarańczowy jest jednym z najchętniej spożywanych.

Pomarańcza wykorzystywana jest w dermatologii. Łagodzi objawy trądziku i hamuje reakcje zapalne.

Dzięki zawartości błonnika wspiera prawidłowe działanie układu pokarmowego, zapobiega zaparciom. Pomarańcza obniża też ciśnienie tętnicze, korzystnie wpływa na działanie układu krwionośnego. Pomarańcze wykazują działanie przeciwbakteryjne.

Te osoby nie powinny jeść pomarańczy

W poniższej galerii sprawdź, w jakich sytuacjach nie powinniśmy spożywać pomarańczy. Kiedy te cytrusy mogą nam zaskoczyć:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska