Pomarańcze to niskokaloryczny owoc, który składa się z 80% z wody. W składzie tych owoców znajdziemy: witaminy A, C, P, beta-karoten oraz witaminy z grupy B. Dostarczają takie składniki mineralne jak: wapń, magnez, miedź, selen, potas, fosfor, żelazo oraz cynk.
Koniecznie przeczytaj: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść mandarynek. Im te cytrusy mogą zaszkodzić
Pomarańcze to słodko-kwaśne i bardzo soczyste owoce. Pomarańcza to owoc, który wykorzystywany jest do wielu popularnych deserów, a sok pomarańczowy jest jednym z najchętniej spożywanych.
Pomarańcza wykorzystywana jest w dermatologii. Łagodzi objawy trądziku i hamuje reakcje zapalne.
Dzięki zawartości błonnika wspiera prawidłowe działanie układu pokarmowego, zapobiega zaparciom. Pomarańcza obniża też ciśnienie tętnicze, korzystnie wpływa na działanie układu krwionośnego. Pomarańcze wykazują działanie przeciwbakteryjne.
Te osoby nie powinny jeść pomarańczy
W poniższej galerii sprawdź, w jakich sytuacjach nie powinniśmy spożywać pomarańczy. Kiedy te cytrusy mogą nam zaskoczyć: