Koperek jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny selerowatych. Ma smukłe łodygi a liście pierzaste. Kwiaty są żółte i rozwijają się w baldachy. Koperek jest niepozorną, często dziko rosnącą rośliną, która łatwo się rozsiewa.
Świeży koperek ma bardzo niską kaloryczność, jest jednak bogaty w niezbędne witaminy i minerały.
Koniecznie zobacz:Takie są skutki jedzenia natki pietruszki. To dzieje się z organizmem, gdy jemy natkę pietruszki
Koperek jest bardzo cennym ziołem zasobnym w sole mineralne, wapń, żelazo, fosfor, prowitaminę A oraz witaminy.
Warto pamiętać, że w przypadku wszystkich ziół należy po konsumpcji uważnie obserwować swój organizm, ponieważ pewne związki zawarte w roślinach mogą wywoływać alergie pokarmowe.
Znamy skutki jedzenia koperku
Ta roślina, o udowodnionym działaniu wiatropędnym, rozkurczowym, przeciwwymiotnym, przeciwgrzybiczym, odkażającym, uspakajającym i wykrztuśnym powinna trafić na stałe do naszej diety. W poniższej galerii zebraliśmy dla Was zalety włączenia koperku do diety.
