Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Osoby z tymi schorzeniami powinny jeść banany. Oto zdrowotne właściwości bananów

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Banany są pyszne, aromatyczne i zdrowe. Z bananów przygotujesz pyszne i szybkie ciasto, tak zwany chlebek bananowy, koktajle z dodatkiem mleka i innych owoców, placuszki, muffinki, a nawet chipsy z bananów.Zobacz, na jakie schorzenia pomagają banany i kto powinien włączyć te owoce do codziennej diety ►
Banany są pyszne, aromatyczne i zdrowe. Z bananów przygotujesz pyszne i szybkie ciasto, tak zwany chlebek bananowy, koktajle z dodatkiem mleka i innych owoców, placuszki, muffinki, a nawet chipsy z bananów.Zobacz, na jakie schorzenia pomagają banany i kto powinien włączyć te owoce do codziennej diety ► Pixabay.com
Banany to smaczne i bardzo popularne owoce, pod względem sprzedaży wyprzedzają nawet jabłka i pomarańcze. Można je wykorzystać do przyrządzenia wielu rodzajów dań - koktajli, placuszków na śniadanie, ciast, deserów, pożywnych owsianek czy ciasteczek. Banany są w dodatku bardzo zdrowe. Banany zawierają mnóstwo potasu, magnez, wapń, jod i fosfor, są też cennym źródłem witamin: C, B6, A, E i K. Jedzenie bananów daje wiele prozdrowotnych korzyści dla organizmu. Zobacz, na co są dobre banany i kto powinien je jeść.

Jak rosną banany?

Bananowce w naturalnych warunkach dorastają do 15 metrów wysokości, jednak nie są drzewami – są bylinami. Banany w uprawie rosną w tzw. gniazdach zawierających od 3 do 5 pędów. Owoce uzyskuje się po 2 latach od posadzenia rośliny. W sprzyjających warunkach z każdego gniazda owoce można uzyskiwać co 3–6 miesięcy, uprawy są całoroczne.

Banan to owoc tropikalny, z botanicznego punktu widzenia owoc bananowca to jagoda. Słowo banan pochodzi od arabskiego słowa banan, oznaczającego palec lub z afrykańskiego języka wolof, w którym rośliny te określa się mianem banaana. Banany uprawiane są głównie w strefie międzyzwrotnikowej – w Afryce, Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji i krajach Pacyfiku. Przeciętnie banany mają od 10 do 15 cm, największe okazy osiągają do 30 cm. Rosną w groniastych owocostanach.

Jad węża w bananie

Niektórzy twierdzą, że w końcówkach bananów może znajdować się jad węża albo lamblie (pasożyty). To mit. Dłuższa końcówka owocu jest po prostu pozostałością po szypułce, a krótszy koniec to pozostałość po szyjce słupka kwiatu.

Banany - właściwości i wartości odżywcze

Banany są bardzo aromatyczne, zwłaszcza te dojrzałe. To kaloryczne owoce, dlatego są idealną przekąską lub składnikiem śniadania dla osób, które są aktywne fizycznie - dają od razu sporą dawkę energii. Banany są też bogatym źródłem błonnika, minerałów i witamin (m.in. potas, magnez, wapń, jod i fosfor, witaminy: C, B6, A, E i K).

Osoby z tymi schorzeniami powinny jeść banany

Banany są bardzo zdrowe i zdecydowanie warto włączyć je do swojej codziennej diety. Zobacz, jak banany działają na nasz organizm i kto powinien jeść banany ze względów zdrowotnych.

Zobacz również to!
NIEDOBÓR WITAMINY D3 - OBJAWY. Takie symptomy wskazują, że masz za mało witaminy D3
ZIELONA HERBATA - TAKIE SĄ SKUTKI PICIA ZIELONEJ HERBATY. To się dzieje z organizmem, gdy pijesz ten napój

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska