Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Osoby z tymi schorzeniami powinny jeść natkę pietruszki. Musi znaleźć się w ich diecie

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 16 lat
Choć natka pietruszki przez wielu kojarzona jako nielubiany dodatek do rosołu to warto docenić jej wartości odżywcze ale i walory smakowe. Zielone liście o bardzo intensywnym aromacie i charakterystycznym smaku nadają się do wielu potraw i wzbogacają danie nie tylko pod względem smakowym. Natka ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. jakich? Sprawdźcie.

Zaletą natki pietruszki jest możliwość uprawiania jej przez cały rok na domowym parapecie.

Sprawdź również: Takie są skutki jedzenia koperku. To się dzieje z organizmem, gdy dodajemy do potraw koperek

Warto wiedzieć, że natka traci swoje walory smakowe pod wypływem wysokiej temperatury. Można ją mrozić czy suszyć, ale nie dodawać do potraw w trakcie gotowania.

W 100 g natki pietruszki jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C. Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma dużo beta-karotenu i witaminy E.

Natka pietruszki wzmacnia włosy i paznokcie, utrzymuje skórę w dobrej kondycji. Poza tym przyczynia się do utraty wagi. A to dopiero początek listy zalet natki pietruszki.

Nie każdy jednak powinien sięgać po natkę pietruszki. Niewskazana będzie dla osób z chorobami nerek, bo poza swoimi właściwościami zdrowotnymi zawiera pewne ilości kwasu szczawiowego mogącego zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Przy tych chorobach jedz natkę pietruszki

W galerii poniżej zobaczcie, kiedy włączyć do diety natkę pietruszki:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska