Zaletą natki pietruszki jest możliwość uprawiania jej przez cały rok na domowym parapecie.
Sprawdź również: Takie są skutki jedzenia koperku. To się dzieje z organizmem, gdy dodajemy do potraw koperek
Warto wiedzieć, że natka traci swoje walory smakowe pod wypływem wysokiej temperatury. Można ją mrozić czy suszyć, ale nie dodawać do potraw w trakcie gotowania.
W 100 g natki pietruszki jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C. Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma dużo beta-karotenu i witaminy E.
Natka pietruszki wzmacnia włosy i paznokcie, utrzymuje skórę w dobrej kondycji. Poza tym przyczynia się do utraty wagi. A to dopiero początek listy zalet natki pietruszki.
Nie każdy jednak powinien sięgać po natkę pietruszki. Niewskazana będzie dla osób z chorobami nerek, bo poza swoimi właściwościami zdrowotnymi zawiera pewne ilości kwasu szczawiowego mogącego zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych.
Przy tych chorobach jedz natkę pietruszki
W galerii poniżej zobaczcie, kiedy włączyć do diety natkę pietruszki: