https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie są skutki jedzenia masła orzechowego. Taki wpływ ma ono na nasz organizm

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Masło orzechowe to popularny dodatek do potraw zarówno słodkich jak i wytrawnych. Produkowane głównie z orzeszków ziemnych masło ma wielu zwolenników, mimo wysokiej kaloryczności. Ma ono jednak wiele wartości odżywczych i w odpowiedniej ilości sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw. Zobaczcie, kiedy warto włączyć je do diety.

Spis treści

Masło orzechowe powstaje po zmieleniu orzechów przede wszystkim ziemnych, ale także pistacjowych czy migdałów. Jednak popularne masło orzechowe to to z orzeszków ziemnych, które wbrew nazwie orzechami nie są! Orzeszki ziemne rosną pod ziemią i należą do roślin strączkowych.

Właściwości masła orzechowego

Masło orzechowe jest bogate w witaminy B3 i E, nienasycone kwasy tłuszczowe i potas. Zawiera dużo pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu dodanie tego masła do potraw sprawi, że potrawa będzie bardziej sycąca.

100 g masła orzechowego zawiera ok. 595 kcal. Z masłem orzechowym nie można przesadzać, maksymalne dzienne spożycie to około 20-40 gramów. Należy też wybierać produkt bez dodatków, składający się wyłącznie z orzeszków ziemnych. Bez problemu znajdziemy taki produkt na półkach sklepowych. Masło orzechowe można zrobić także w domu, wystarczy jedynie wysokoobrotowy blender. Masło orzechowe powinniśmy przechowywać w temperaturze pokojowej.

Orzechy zawierają dużą ilość tłuszczu, który w momencie zamienienia orzecha w krem (masło), będzie się w naturalny sposób oddzielał. Może pojawić się cienka warstwa oleju na powierzchni produktu. Jest to naturalne zjawisko.

Masło orzechowe to świetny dodatek do owsianek, jogurtów, ciastek, smoothie a także wielu potraw wytrawnych.

Kto powinien jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe ma wiele zalet. W galerii poniżej sprawdźcie, kiedy jedzenie masła orzechowego jest polecane:

Co daje jedzenie masła orzechowego?

Standardowe masło orzechowe powstaje z orzechów arachidowych (ziemnych) zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe. Wpływają korzystnie na profil lipidowy, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Są źródłem witamin, głównie witaminy B3 oraz witaminy E, zwaną witaminą młodości. Masło orzechowe zawiera duże ilości kwasów omega, niestety stosunek kwasów omega 3 jest niekorzystny do kwasów omega 6.

Masło orzechowego z orzeszków arachidowych bogate jest w niezwykle cenne kwasy oleinowe obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także błonnik.

Kto nie może jeść masła orzechowego?

Przeciwwskazaniem do jedzenie masła orzechowego jest oczywiście alergia na orzeszki ziemne. Uczulenie na orzechy może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia i życia. Tego masła jeść nie może również zgaga i refluks żoładka.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska