23 marca duża kolejka formowała się przed stoiskiem Marleny Janik z gospodarstwa rolnego z Zalesia Barcińskiego. - Dziś ze swej serowarni oferuję 17 gatunków sera. Mam stałych klientów, także na mleko i kefir - podkreśla pani Marlena. Podobnie jak Michał Malicki z Wójcina (gm. Jeziora Wielkie), produkujący wędliny. Poddaje je wędzeniu, a także pstrągi. - W pracy wykorzystuję drewno z olchy, uznawane od lat za najlepsze do konserwacji żywności - mówi pan Michał.
Tymczasem ceny warzyw nadal są wysokie. Pietruszka kosztuje 8 zł/kg, czyli trzykrotnie więcej niż ze zbiorów z 2017 r. Znacznie więcej, bo na 3 zł, także za kilogram, wyceniona jest cebula i marchew. W sobotę na niektórych straganach ziemniaki podrożały do 2 zł.
Inne ceny: ogórki - gruntowe spod osłony (do kiszenia) - 17, małosolne - 20, kiszone - 8, główka młodej kapusty - 5,50, sałata - 3,50, pieczarki - 4-7, seler - 4-5, burak ćwikłowy - 2, sok z buraków ćwikłowych z dodatkiem soku jabłkowego o pojemności pół litra - 6, korzeń chrzanu - 18, czosnek do sadzenia - 2,50 (za 25 dag), jabłka - 2-2,50, gruszki - 3-5, orzechy włoskie - 4-5.
Agro Pomorska - odcinek 55.