Te objawy świadczą, że jesz za dużo cukru
Cukier znajduje się w składzie wielu produktów spożywczych. Jest on doskonałym konserwantem, który wydłuża trwałość i czas przydatności do spożycia. Cukier wpływa nie tylko na smak, ale i na wygląd produktów - sprawia, że kolory stają się bardziej nasycone.
To Cię może też zainteresować
Cukier występuje w napojach - słodzonych sokach, napojach energetycznych, coli, wodach smakowych czy herbatach w butelkach. W wielu produktach spożywczych znaleźć można tzw. ukryty cukier. Na liście są między innymi:
- pieczywo,
- sosy i ketchupy,
- jogurty,
- dżemy,
- płatki śniadaniowe,
- alkohol,
- warzywa konserwowe,
- suszone owoce.
To się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru
Nadmierne spożycie cukru może potencjalnie prowadzić do pewnych komplikacji zdrowotnych, z biegiem czasu może zwiększać ryzyko chorób takich jak cukrzyca typu 2. Zbyt duża ilość cukru w codziennej diecie zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (miażdżyca, nadciśnienie) oraz grozi zawałem serca. Cukier zaostrza stany zapalne, przyczynia się do otyłości brzusznej i stłuszczenia wątroby.
Zaleca się ograniczanie dziennego spożycia cukru dodanego przez kobiety do nie więcej niż 100 kalorii (około 25 gramów lub 6 łyżeczek do herbaty) a przez mężczyzn do nie więcej niż 150 kalorii (około 37,5 grama lub 9 łyżeczek do herbaty).
Specjaliści radzą, by zwrócić uwagę na oznaki, które świadczą, że spożywasz za dużo cukru. Na liście jest rozdrażnienie i zły nastrój.
Organizm wysyła sygnały ostrzegawcze, że jesz za dużo cukru. Poznaj je teraz w naszej galerii: