Miód lipowy to typ miodu produkowany przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy. Miód lipowy jest dosyć charakterystyczny, dlatego nie trzeba być specjalistą, aby odróżnić prawdziwy produkt od podróbki. Przede wszystkim ma bardzo intensywny słodki smak z nutą kwaskowości oraz jasnożółtą, słomkową barwę. Jeżeli chcemy mieć stu procentową pewność, warto zaopatrywać się w miód u lokalnych dostawców, a nie popularnych marketach.
Właściwości zdrowotne miodu lipowego
Kwiaty lipy są bogate w cenne składniki odżywcze, które można spotkać też w miodzie lipowym. To przede wszystkim garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy czy pektyny. Miód lipowy jest także bogaty w potas, magnez, chlor czy magnan. Ponadto zawiera więcej wapnia od innych miodów i jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy C. To wszystko przekłada się na jego właściwości zdrowotne.
Oto zalety miodu lipowego
W artykule prezentujemy zalety miodu lipowego. Jakie właściwości zdrowotne ma miód lipowy? Dlaczego warto spożywać miód z nektaru kwiatów lipy? Sprawdź w naszej galerii:
