Rarytasem w Michalinie jest półgęsek. - U nas, w Michalinie, to obowiązkowa potrawa - dodaje pani Ludwika. - Często podawano też pieczoną gęś faszerowaną. Można ją było przyrządzić np. z jabłkami i kapustą. Chętnie dodawane były też do tej świątecznej potrawy śliwki. Tak przyrządzoną gęś okładano ziemniakami.
Co mistrzyni kuchni przygotowuje na wigilijny wieczór?
- Na stole znajdzie się karp smażony, obowiązkowo barszcz, do tego pierogi z kapustą i grzybami. I ciasta - makowiec i piernik - wylicza.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"