- Produkty z naszego regionu wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych to cenne źródło informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków. W nadchodzące święta warto przygotować niektóre z tych potraw we własnej kuchni - również dla ich niepowtarzalnego smaku, który dla wielu z nas jest powrotem do lat dzieciństwa - zachęca marszałek Piotr Całbecki.
Przepis na groch z kapustą według KGW w Dobrem
Składniki:
- groch łuskany lub niełuskany w całości
- kapusta biała, kiszona
- przyprawy: ziele angielskie (kubaba), pieprz, sól, liść laurowy (bobkowy), majeranek
- cebula
- masło
- woda surowa, zimna
Jak zrobić groch z kapustą? Krok po kroku
- Groch wypłukać, zalać zimną, surową wodą i zostawić na noc, aby się moczył.
- Kapustę kiszoną, jeżeli jest zbyt kwaśna – opłukać, zalać surową, zimną wodą, dodać kubabę i listek bobkowy. Ugotować.
- Groch ( po całonocnym moczeniu) ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył.
- Gotować tak długo, aż będzie miękki.
- Ugotowaną kapustę odcedzić, jeżeli nitki kapusty zbyt długie - pokroić. Połączyć z ugotowanym grochem. Pokroić surową cebulę w drobna kostkę przesmażyć na maśle i dodać do kapusty z grochem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem czarnym i majerankiem.
Autorka przepisu z LPT: Dorota Rosińska, Gminne Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrem, Dobre- Byczyna Kolonia (powiat radziejowski)
Wykaz prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera 83 wyroby i potrawy z Kujawsko-Pomorskiego.
Źródło: Urząd Marszałkowski w Toruniu
Zobacz też:

Wideo