Potrawy wigilijne: tych nie może zabraknąć na wigilijnym sto...
Potrawy wigilijne - lista 12 dań
Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole powinno pojawić się 12 potraw. Wigilijne dania różnią się w zależności od regionu Polski, są jednak takie, które są przygotowywane w prawie każdym, polskim domu. Poniżej prezentujemy listę 12 tradycyjnych potraw wigilijnych:
- Barszcz
- Karp
- Pierogi
- Śledzie
- Grzybowa
- Ryba po grecku
- Sałatka ziemniaczana (jarzynowa)
- Kutia
- Kapusta z grochem
- Paszteciki z grzybami
- Krokiety
- Makowiec
Potrawy wigilijne - przepisy
Jak przyrządzić tradycyjne potrawy wigilijne? Przepisów w internecie można znaleźć bardzo dużo. My wybraliśmy dla Was te najciekawsze.
Barszcz - otwiera wieczerzę wigilijną. Podawany czysty lub z uszkami bądź krokietem. Nieważne w jakiej postaci - nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. Podajemy sprawdzony przepis na barszcz Magdy Gessler i Ewy Wachowicz.
Karp - prawdziwy król wigilijnego stołu. Smażony w dzwonkach lub w całości, podany z sosem lub skropiony cytryną - w jakiejś postaci musi się znaleźć na wieczerzy. Zebraliśmy dla was pyszne przepisy na wigilijne potrawy z karpia.
Pierogi - najpopularniejsze na świątecznym stole są te z kapustą i grzybami, chociaż w zależności od regionu można spotkać także warianty z ziemniakami i cebulą lub kaszą. Pierogi wigilijne można przygotować z przepisu Magdy Gessler lub Ewy Wachowicz.
Śledzie w różnych postaciach na pewno pojawią się w każdym domu. Można je przygotować na wiele sposób: w oleju, z rodzynkami, pod pierzynką, w śmietanie...
Zupa grzybowa - w niektórych domach podawana wymiennie z barszczem lub razem z nim. W niektórych regionach Polski zamiast grzybowej podawany jest np. kompot z suszu. Podajemy więc dla Państwa przepis na tradycyjną zupę grzybową według Magdy Gessler i Ewy Wachowicz.
Ryba po grecku - ta ryba - choć po grecku - to typowo polska potrawa, która również pojawia się często na wielu wigilijnych stołach.
Sałatka ziemniaczana (jarzynowa) - tradycyjna polska sałatka, w zależności od regionu może się różnić niektórymi składnikami, ale z pewnością pojawi się na większości wigilijnych stołów. Czasami zastępuje się ją sałatką śledziową. Prezentujemy przepisy na obie wigilijne sałatki znajdziecie
Kutia - proste danie, jednak w niektórych regionach zupełnie nieznane. Jednak tym, którzy znają kutię kojarzy się ona własnie z Wigilią.
Kapusta z grochem - to trochę taka bezmięsna wersja bigosu - idealna na wigilijny stół, jednak nieznana w niektórych regionach Polski. Zobaczcie przepis na kapustę wigilijną Ewy Wachowicz i Magdy Gessler.
Paszteciki z grzybami - na Wigilię - paszteciki z grzybami (najlepiej smakują z barszczem), a na Boże Narodzenie - pasztet. W wielu domach to świąteczny zestaw obowiązkowy.
Krokiety - najpopularniejsze z kapustą i grzybami, ale mogą występować także w bardziej nowoczesnych postaciach: z soczewicą, ze szpinakiem, kaszą...
Makowiec - coś słodkiego również musi się znaleźć na wigilijnym stole. Najpopularniejszym ciastem jest zdecydowanie makowiec - w formie placka, tortu lub rolady.
