Panie z gm. Inowrocław przygotowywały dania z gęsiny
Warsztaty realizowane są w ramach unijnego projektu, który przygotowała Gminna Biblioteka Publiczna w Jaksicach przy wsparciu Stowarzyszenia Kobiet gm. Inowrocław. - Każde z naszych spotkań poświęcone jest innej tematyce kulinarnej, a ponieważ zbliża się 11 listopada, czyli popularny święty Marcin, będziemy przygotowywać potrawy z gęsiny - opowiada "Pomorskiej" Beata Szafrańska, przewodnicząca wspomnianego stowarzyszenia.
Przez prawie trzy godziny kilkudziesięcioosobowa grupa pań z różnych miejscowości gminy Inowrocław krzątała się w kuchni. Część kobiet zajmowała się potrawami mięsnymi z gęsiny. W tym samym czasie ich koleżanki gotowały pachnące zupy. Powstawały też własnej roboty dodatki - makarony, kluseczki i pulpeciki z bułek.
Ostatecznie, wprost z kuchni na stoły trafiła gęś pieczona w całości - nadziewana jabłkami, pilaw z gęsi z warzywami, roladki z gęsi, a także czernina (lub jak kto woli - czarnina) oraz zupa na gęsich podrobach z kiszoną kapustą i kaszą jęczmienną. Po prostu, palce lizać.
Warsztaty w Górze poświęcono przy okazji dyniom. Pomocą i dobrą radą służył w "dyniowej tematyce" sołtys Gnojna, producent tych warzyw. Na miejscu zorganizowano wystawkę różnych gatunków dyni. A z większych okazów przygotowano haloweenowe lampiony.
Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców