W zależności od upodobań, piec może być okrągły, prostokątny lub kwadratowy. Najważniejsze jednak, by miał solidną podstawę i dobrze zaizolowaną komorę pieczenia.
Piec na pewno powinien stać z dala od przedmiotów łatwo palnych. Podłoże, na którym będziemy go budować, powinno być utwardzone. Najtaniej będzie, gdy beton przygotujemy samodzielnie. Pamiętajmy jednak, że mieszankę warto uzupełnić o plastyfikator, który polepszy właściwości robocze i wytrzymałościowe betonu. Dodaje się go bezpośrednio do mieszanki betonowej pod koniec mieszania lub do wody zarobowej.
Beton i szamotowa?
Piasek i zbrojny beton
Podstawę pieca wznosimy z bloczków betonowych lub kamienia na planie czworokąta, na wysokość ok. 60 cm. Wnętrze powstałego czworokąta wypełniamy kamieniami i piaskiem, a na wierzch wylewamy warstwę zbrojonego betonu wzbogaconego perlitem (szkliwo wulkaniczne), który da efekt uszczelniający. Na gotowej podstawie układamy warstwę cegieł, stanowiących podłoże komory.
Materiał na piec musi być mrozoodporny. Mogą więc to być bloczki betonowe i silikatowe, cegły klinkierowe oraz kamienie naturalne.
Natomiast do budowy komory pieczenia, miejsca bezpośrednio narażonego na działanie ognia, trzeba użyć cegły szamotowej, która jest odporna na wysoką temperaturę.
Podstawa musi być na tyle mocna, aby mogła udźwignąć sklepienie pieca oraz komin.
Komora w kształcie kopuły
Komorę pieczenia, serce pieca budujemy z cegły szamotowej na wcześniej wzniesionej podstawie. Im grubsza cegła, tym lepiej, bo skumuluje więcej ciepła.
Komora najczęściej ma kształt kopuły, a wtedy wznosimy ją na planie koła. W tym przypadku istotne jest dokładne ułożenie pierwszego rzędu cegieł, gdyż nada on kształt kopule. W miejscu, gdzie jest łuk drzwiowy, najlepiej posłużyć się gotową formą stalową o takim kształcie i cegłami w kształcie klina.
Trochę perlitu i osłonki
Awaria zdarzyć się może
Komora powinna być na tyle duża, aby człowiek mógł się tam dostać, w pozycji leżącej, jeżeli zajdzie konieczność naprawy. Do murowania używamy specjalnej zaprawy szamotowej
Efektywność pieczenia zapewni dobra izolacja komory. Powstrzyma ucieczkę ciepła na zewnątrz. Ponadto, piec będzie się szybciej nagrzewał i dłużej pozostanie gorący. Komorę należy zaizolować od zewnątrz przy pomocy ok. 20 cm warstwy perlitu lub 15 cm warstwy wełny mineralnej. Kolejny ważny krok, to obudowa komory pieca ścianami osłonowymi np. z kamienia lub cegły klinkierowej. Gdy roboty murarskie dobiegną końca musimy odczekać przynajmniej tydzień aż zaprawa wyschnie.
Najważniejszy dobry ciąg
Znaczącym elementem pieca jest także komin (chociaż nie jest konieczny w przypadku najprostszych pieców wolno stojących na otwartej przestrzeni).
Ważne jest też, aby przewód kominowy był prosty, a komin szczelnie przylegał do kopuły pieca. Wtedy ciąg będzie dobry i wszystkie zbędne gazy z komory pieczenia wydostaną się na zewnątrz.