Pierogi z kapustą i grzybami
Bez nich dzisiaj nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu, ale nasi przodkowie wcale nie zajadali się pierogami w wigilię. Na ich talerzach, w XVII i XVIII wieku, królowały bowiem gotowane słodkowodne ryby z sosami. Co ciekawe, według legendy, pierogi zawdzięczamy dominikaninowi. Mowa o św. Jacku Odrowężu, który zachwycił się nimi w Kijowie.
Szykując się na zakupy sprawdź, co przyda się do zrobienia wigilijnych pierogów.
Pierogi z kapustą i grzybami składniki
Ciasto:
- dwie szklanki mąki pszennej typ. 500
- ciepła, przegotowana woda (1,25 szklanki)
- łyżka miękkiego masła
- odrobina oleju
- odrobina soli
Farsz:
- kg kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- ok. dwie cebule pokrojone w kostkę
- dwie łyżki oleju
- pieprz, sól - do smaku (opcjonalnie iście laurowe, ziele angielskie, marchewka słodka)
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami
- Ciut wcześniej trzeba pomyśleć o przygotowaniu grzybów na farsz. Płuczemy je i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy w dużym naczyniu na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (w suche i chłodne miejsce). Odsączone grzybki kroimy w cienkie paseczki. Siekamy. Wskazówka: nie wylewajmy wody z płuczenia grzybów - o ile nie jest zbyt gorzka, przyda się do kapusty.
- Na nagrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Dodajemy poszatkowaną cebulę i smażymy przez około 10 minut. Pod koniec dodajemy grzyby - smażymy jeszcze z dwie minuty.
- Płuczemy kapustę w zimnej wodzie. Odciśniętą kapustę kiszoną siekamy nożem, wrzucamy do garnka. Dodajemy pieprz, opcjonalnie iście laurowe, ziele angielskie. Wlewamy wodę z moczenia grzybów. Jeśli jest gorzka, zamiast niej - półtorej szklanki ziemnej wody. Dodajemy cebulkę z grzybkami. Mieszamy.
- Całość gotujemy do miękkości (około godziny). Pamiętajmy o tym, by kapustę od czasu do czasu przemieszać drewnianą łyżką.
- Gotowy farsz studzimy.
Ciasto na pierogi
- Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy łyżeczkę soli. Do bardzo ciepłej wody dodajemy z dwie łyżki masła - kiedy się rozpuści, wlewamy to do miski z mąką. Zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy na pół godziny.
- Są przepisy, które mówią, że warto dodać jajko bądź żółtko.
- Gotowe ciasto dzielimy na części. Każdą rozwałkowujemy na około 2 milimetry i posypujemy mąką.
- Szklanką lub kieliszkiem wycinam krążki. Na ich środek nakładamy łyżeczkę farszu, następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi (falbanka).
- Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je przez około 3 minuty, wyjmujemy z garnka i odsączamy z nadmiaru wody. Możemy je podawać podsmażone na rumiano na oleju z cebulką.

Wideo