Festiwal co roku przyciąga sporo widzów i wystawców, co sprawia, że Gruczno staje się stolicą regionalnych smaków. W tym roku będzie jednak nieco skromniej. - Zazwyczaj przyjeżdżało około 150 wystawców. W tym roku mamy potwierdzonych około 70. Nie oznacza to absolutnie braku zainteresowania. Chcemy po prostu zrobić bezpieczną, zgodną z przepisami imprezę - tłumaczy Jarosław Pająkowski, organizator Festiwalu Smaku w Grucznie.
Festiwal co prawda ma charakter kulinarny, ale organizatorzy zapewniają także inne atrakcje. - Planujemy pokaz najlepszych w Europie koni pociągowych zimnokriwstych. To zwierzęta naprawdę z najwyższej półki. Prawdziwe czempiony – mówi Jarosław Pająkowski. - Będzie też pokaz psów pasterskich oraz zajęcia behawiorystyczne. Powinny zainteresować posiadaczy psów. Sam posiadam kilkutygodniowego szczeniaka i wiem, że popełniam przy nim dziesiątki błędów - dodaje. Ponadto uczestnicy będą mogli zobaczyć pokazy warzenia piwa, rybołówstwa, wikliniarstwa oraz wyrobu produktów z mleka.
Przypomnijmy, że w 2020 roku zrezygnowano z organizacji festiwalu smaku. - Teoretycznie można było organizować wtedy imprezy takie jak nasza. Ale jest to spory koszt. Nie chcieliśmy podejmować ryzyka. A było ono ogromne - wspomina Jarosław Pająkowski. I dodaje, że w tym roku los festiwalu także wisiał na włosku. I to nie z powodu pandemii koronawirusa. - Wszystko przez budowę drogi ekspresowej S5. Nie wiedzieliśmy, czy będzie tzw. bypass na wysokości Gruczna. Na szczęście drogowcom udało się go stworzyć. Jeśli by go nie było, a kierowcy jadący od strony Bydgoszczy „przespaliby” skręt na Gruczno w Zbrachlinie, o co wcale nie jest trudno, to zawrócić mogliby dopiero na rondzie w Świeciu. Zapewne spowodowałoby to spore utrudnienia w ruchu – mówi Jarosław Pająkowski.

Okiem Kielara odc. 14
Program XV Festiwalu Smaku w Grucznie
Sobota 21 sierpnia
10.00 – Otwarcie XV Festiwalu Smaku i przedstawienie jego programu
od godz. 10.15, po zapowiedzi:
– bloki artystyczne, pokazy i inne.
10.30–17.00 – Bloki muzyczne,
12.00, 14.00, 15.30 – Pokazy:
– pracy psów pasterskich,
– zaprzęgu koni zimnokrwistych,
– rękodzieła.
13.00 – rozpoczęcie Turnieju Nalewek
17.00 – Gala XV Festiwalu Smaku w Grucznie
– podsumowanie konkursów,
– wręczanie nagród.
ok. 23.00 – Zakończenie pierwszego dnia festiwalu
Niedziela 22 sierpnia
10.00 – Otwarcie drugiego dnia Festiwalu i przedstawienie programu
od godz. 10.15, po zapowiedzi:
– bloki artystyczne, pokazy i inne.
16.00 – Zakończenie XV Festiwalu Smaku w Grucznie