Zgodnie z kujawską tradycją w święta Wielkiej Nocy na stołach jak i w święconkach gościła babka drożdżowa - koniecznie z dużą ilością żółtek, która pieczona była w kamiennych formach, w piecu chlebowym i posypywana cukrem pudrem . Im większy miała czepiec tym była bardziej udana, zaś panna posiadająca umiejętności pieczenia dobrego ciasta drożdżowego była gotowa do zamążpójścia….
Gmina Dobre z lotu ptaka [zdjęcia]
Warto nadmienić, że wspomniany „Kujawiok” - wielkanocna baba drożdżowa od 2012 r. wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz otrzymała prestiżową nagrodę „Perła 2013” przyznaną przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego .
Pani Ani Patyk oraz KGW Bronisław, gratulujemy tak wyjątkowego wyróżnienia i cieszymy się, że parlamentarzyści UE mieli okazję spróbować tego, co polskie i co kujawskie.
Mamy nadzieję, to nie ostatni produkt kulinarny, który rozsławi gminę Dobre poza granicami naszego kraju.
Flash INFO, odcinek 10- najważniejsze informacje z Kujaw i Pomorza.
