https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Polędwiczka wieprzowa à la Wellington

SKŁADNIKI

  • 1 polędwiczka wieprzowa firmy Prosiaczek
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 lub 2 naleśniki
  • 500 g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól, pierz


PRZYGOTOWANIE

Polędwiczkę dopraw solą i pieprzem, a następnie krótko obsmaż na oleju – ma lekko zbrązowieć. Odstaw. Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, usmaż na oleju, odparuj nadmiar wody, dopraw sosem sojowym i bułką tartą. Wymieszaj i ostudź.

Rozłóż ciasto francuskie, a na nim naleśniki. Rozsmaruj równą warstwą nadzienie grzybowe. Na środku ułóż polędwiczkę i owiń ciastem wraz z dodatkami. Dokładnie sklej brzegi, wierzch ozdób według uznania, posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Przed pieczeniem mięso w cieście możesz dodatkowo schłodzić w lodówce. Piecz przez około 35 minut w temp. 200°C, aż wierzch i spód ciasta ładnie się zarumienią.

UWAGA KONKURS: Sprawdź szczegóły!

Polędwiczka wieprzowa à la Wellington
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska