Nasi wojskowi kucharze na olimpiadzie w Erfurcie
Ekipa polskich kucharzy wojskowych, która przez pół roku trenowała w bydgoskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Qlinario już walczy w Erfurcie na XXV Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2012 o medale.
Na parę godzin przed oficjalnym rozpoczęciem olimpiady nasza ekipa siekała, przypiekała i smażyła. - To był ostatni moment na przygotowanie dań, które potem oceniają sędziowie - relacjonuje z zawodów Justyna Kędra, z wydziału prasowego Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych. - Jury to 76 najlepszych kucharzy z całego świata. Sprawdzają nie tylko smak, ale także precyzję wykonania i wygląd potraw.
Najpierw przygotowanie potraw, potem żelowanie, czyli konserwowanie. Kucharze nie poszli wcześnie spać. Całą noc pracowali nad ostatecznym wyglądem potraw. Potem czekało ich instalowanie stołów, dekoracji i oświetlenia.
- Na stanowisku obok nas swoje potrawy przygotowują dwie drużyny: z Kanady i Japonii - dodaje Kędra. - Wszyscy chcą wygrać, ale na próżno szukać tu zaciętej rywalizacji. Mimo presji, każda z ekip jest gotowa pomóc innym w przygotowaniach.
Po całym dniu pracy wojskowa drużyna stawiła się na placu przed siedzibą targów, gdzie spotkała się z pozostałymi polskimi ekipami: Pomerania Team oraz Narodową Reprezentacją Kucharzy.
Najlepsze artykuły za jednym kliknięciem. Zarejestruj się w systemie PIANO już dziś!
Czytaj e-wydanie »