Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powiat rypiński. Przed nami wielki powrót do tradycji: zajadanie gęsi na św. Marcina

Ewelina Sikorska
gotowanie gęsiny
gotowanie gęsiny Marlena Przybył
Super ptak z naszego regionu znalazł uznanie smakoszy. Jest szansa, że pozna go więcej osób. Okazja? Wielka degustacja plus konkursy.

Przed I wojną światową gęś rypińska cieszyła się wielką popularnością. Gospodyniom przydawały się jej pióra, pierze, a przede wszystkim - przepyszne mięso.
Hodowla z czasem odeszła w zapomnienie. Po latach gęś ma znów wrócić do łask i na talerze. A przy okazji: rozreklamować ziemię dobrzyńską.
Dlaczego gęsina jest najlepsza? Na to pytanie odpowiada Roman Kosmalski, szef kuchni jednej z poznańskiej restauracji: - Gęś ma bardzo delikatne mięso. Ludzie o tym raczej nie wiedzą, ale jest ono jeszcze delikatniejsze niż cielęce.

O wyższości nad indykiem

Znawca kuchni Michał Grnyo zdradza nam, czym różnią się od siebie gęś i indyk. Przede wszystkim faktem, że gęsina jest zdrowsza. - Indyki są pędzone, a gęś żyje swobodnie - opowiada. - Chociaż indyki są większe, gęś jest taka przyjemna. Jej pięć kilo w sam raz wystarczy. No i jest polska z dziada pradziada! Przyrządzić ją można na bardzo dużo sposobów. Mam nawet ciekawy pomysł na deser. Chcemy propagować tradycyjną kuchnię i przekonać ludzi do gęsiny. Bo niestety, Polacy jedzą jej szokująco mało! Większość mięsa wyjeżdża za granicę.

Jabłka, majeranek, czosnek, sól, pieprz i tymianek. To wprost idealne składniki potrawy z naszego rodzimego ptaka z Rypina. Można go przyrządzić w postaci rosołu, czerniny, najrozmaitszych rolad czy zapiec w całości lub wypełnić fantazyjnym nadzieniem.

Znasz przepisy palce lizać na gęsinę? Chcesz się nimi pochwalić, a przy okazji wybrać się z całą rodziną na zagraniczną wycieczkę? Weź udział w kulinarnym konkursie "Gąski, gąski do domu".

Receptury wraz z kuszącymi zdjęciami potraw można wysyłać na adres: Urząd Marszałkowski, Plac Teatralny 2, 87-100 Toruń. Istnieje również możliwość przekazania ich drogą internetową na adres mailowy: [email protected]. Zwycięzców, których wyłoni m.in. popularna restauratorka Agnieszka Kręglicka, poznamy 10 grudnia (piątek).

Panie, Włochy czekają

Swoje umiejętności mogą pokazać także członkinie Kół Gospodyń Wiejskich.
A jak udowodnił ostatni konkurs "Smaki Rypina", mistrzyń kuchni w naszym regionie nie brakuje!
Gospodynie powinny zgłaszać tradycyjne przepisy na gęsinę, plus krótką historię o tym, jak je zdobyły. Nagrodą jest dwuosobowa wycieczka autokarowa do Włoch. W planach zwiedzanie Wenecji, Asyżu i Rzymu. Zgłoszenia można wysyłać na adres urzędu marszałkowskiego w Toruniu.

Halo. Poproszę gęś

Masz ochotę na pyszną i zdrową gęsinę? Zamów ptaka, którego będzie można odebrać już odchowanego. Uruchomione zostało bowiem specjalne Telefoniczne Centrum Zamówień.
Wystarczy zadzwonić pod numer telefonu 56 6812 222. Gęsie tuszki będzie można odebrać 11 listopada (czwartek). Gdzie? W Warszawie, Krakowie, Toruniu, Bydgoszczy, Sopocie i naszym Rypinie.

Kto chce spróbować gęsi powinien pojawić się na festynie. Zapraszamy na degustację pod siedzibę Rypińskiego Centrum Promocji i Kultury, która mieści się przy ulicy Warszawskiej 8. Start od godz. 11.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska