Za najlepsze danie główne konkursu "Smaki Rypina" została uznana gęś po dworsku w wykonaniu gospodarzy czyli uczniów Zespołu Szkół nr 3. Drugie miejsce w tej kategorii zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Skrwilno za bażanta w piórach. Trzecie - KGW Kowalki za gołąbki-paczuszki.
Co z zupami, przystawkami i sałatkami? Zwyciężyło KGW Stary Kobrzyniec. Panie zabłysły rosółem z gąsek. Na drugim miejscu uplasowały się gospodynie z Długiego, które przyrządziły potrawkę z ozorków. Trzecią lokatę zajęło KGW Lasoty za jaja faszerowane w skorupkach.
Sernik wiedeński pań z gminy Brzuze podbił podniebienia komisji i został najlepiej oceniony wśród ciast. Na drugim miejscu znalazł się łabędź KGW Lasoty Kolonia, a trzecim - placuszki na sodzie zrobione przez panie z koła ze Świeżaw.
Klub Seniora "Srebrny Włos" zwyciężył w kategorii przetwory domowe, napoje. Furorę zrobiła bowiem nalewka z pigwy "Moherowka". Drugie miejsce zajęło KGW Sadłowo za "Dereniówkę", a trzecie - KGW Wąpielsk za nalewkę z malin.