https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Powiat. W "Zakolu" tworzą dziedzictwo

(mona)
- Dzięki imprezy można uratować od zapomnienia i wypromować wiele ciekawych produktów lokalnych - mówi Krzysztof Nowacki
- Dzięki imprezy można uratować od zapomnienia i wypromować wiele ciekawych produktów lokalnych - mówi Krzysztof Nowacki fot. arch./M.Smól
W finale X edycji konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów" nagrodzono m.in. członków "Zakola".

Dzięki tej inicjatywie udaje się uratować od zapomnienia i wypromować wiele ciekawych produktów lokalnych.
- W kategorii napoje wygrał Hieronim Błażejak z Czarża za nalewkę dereniową, a Beata Tomaszewska z Dąbrowy za Chleb Reginy zajęła drugie miejsce w kategorii produkty pochodzenia roślinnego - mówi Krzysztof Nowacki, prezes LGD "Zakole Dolnej Wisły". - Błażejaka wyróżniono też za ser dojrzewający - jako produkt pochodzenia zwierzęcego.
Organizatorami przedsięwzięcia są: ODR w Minikowie, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz marszałek.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska