Te owoce i warzywa są najbardziej skażone pestycydami
Państwowa Inspekcja Sanitarna bada obecność pozostałości pestycydów w żywności. W 2020 r. pobrała 3246 próbek, w tym 139 w ramach kontroli granicznej. Sprawdzano obecność 335 pestycydów.
W 1504 próbkach (46,33 proc.) nie stwierdzono pozostałości żadnego pestycydu. W 1558 (48 proc.) przynajmniej jeden, ale na dopuszczalnym poziomie, ale w 184 próbkach (5,67 proc.) norma została przekroczona.
Najczęściej wykrywanymi pestycydami były fungicydy: boskalid, fluopriam, kaptan, fludioksonil, imazalil, azoksystrobina, cyprodynil oraz acetamipryd, który jest insektycydem.
Na podstawie przeprowadzonych analiz opartych na wówczas dostępnych danych toksykologicznych można ogólnie ocenić, że pozostałości pestycydów stwierdzane w produktach spożywczych pobranych z obrotu w 2020 r. nie stwarzały ryzyka dla konsumentów – informuje Inspekcja i podkreśla, że polskie wyniki są zbieżne z wynikami Unii Europejskiej, Norwegii i Islandii. W UE w 96,6 proc. żywności nie odnotowano przekroczeń dopuszczalnego poziomu pestycydów, w Polsce – w 94,9 proc.
Z sondażu przeprowadzonego przez Parlament Europejski w 2019 r. wynika, że dla 39 proc. respondentów z UE pozostałości pestycydów są pierwszym źródłem obaw związanych z żywnością. W sondażu Eurobarometr z 2022 r. odsetek ten zwiększył się do 40 proc.
Oto najbardziej skażone pestycydami warzywa i owoce - lista
W których produktach stwierdzono największą liczbę pozostałości pestycydów? Sprawdź teraz w naszej galerii:
Źródło: Raport Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego
