Pozostałości pestycydów w żywności. Te owoce i warzywa są najbardziej skażone pestycydami

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
W których produktach stwierdzono największą liczbę pozostałości pestycydów? Wśród pozostałości pestycydów w żywności najczęściej wykrywane są fungicydy, czyli środki grzybobójcze.           Te owoce i warzywa są najsilniej skażone pestycydami. Sprawdź to teraz w naszej galerii.
W których produktach stwierdzono największą liczbę pozostałości pestycydów? Wśród pozostałości pestycydów w żywności najczęściej wykrywane są fungicydy, czyli środki grzybobójcze. Te owoce i warzywa są najsilniej skażone pestycydami. Sprawdź to teraz w naszej galerii. Pixabay
Która warzywa i owoce są najbardziej skażone pestycydami? Wśród pozostałości pestycydów w żywności najczęściej wykrywane są fungicydy, czyli środki grzybobójcze. Większość próbek przechodzi teksty dopuszczalnych norm, są jednak produkty, które wyróżniają się wysoką liczbą pozostałości pestycydów. O jakich mowa? Które produkty są najsilniej skażone pestycydami? Sprawdź to teraz w naszej galerii.

Te owoce i warzywa są najbardziej skażone pestycydami

Państwowa Inspekcja Sanitarna bada obecność pozostałości pestycydów w żywności. W 2020 r. pobrała 3246 próbek, w tym 139 w ramach kontroli granicznej. Sprawdzano obecność 335 pestycydów.

W 1504 próbkach (46,33 proc.) nie stwierdzono pozostałości żadnego pestycydu. W 1558 (48 proc.) przynajmniej jeden, ale na dopuszczalnym poziomie, ale w 184 próbkach (5,67 proc.) norma została przekroczona.
Najczęściej wykrywanymi pestycydami były fungicydy: boskalid, fluopriam, kaptan, fludioksonil, imazalil, azoksystrobina, cyprodynil oraz acetamipryd, który jest insektycydem.

Na podstawie przeprowadzonych analiz opartych na wówczas dostępnych danych toksykologicznych można ogólnie ocenić, że pozostałości pestycydów stwierdzane w produktach spożywczych pobranych z obrotu w 2020 r. nie stwarzały ryzyka dla konsumentów – informuje Inspekcja i podkreśla, że polskie wyniki są zbieżne z wynikami Unii Europejskiej, Norwegii i Islandii. W UE w 96,6 proc. żywności nie odnotowano przekroczeń dopuszczalnego poziomu pestycydów, w Polsce – w 94,9 proc.

Z sondażu przeprowadzonego przez Parlament Europejski w 2019 r. wynika, że dla 39 proc. respondentów z UE pozostałości pestycydów są pierwszym źródłem obaw związanych z żywnością. W sondażu Eurobarometr z 2022 r. odsetek ten zwiększył się do 40 proc.

Oto najbardziej skażone pestycydami warzywa i owoce - lista

W których produktach stwierdzono największą liczbę pozostałości pestycydów? Sprawdź teraz w naszej galerii:

Źródło: Raport Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego

iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie