https://pomorska.pl
reklama

Pozostałości pestycydów w żywności. Te owoce i warzywa są najbardziej skażone pestycydami

Agnieszka Romanowicz
W których produktach stwierdzono największą liczbę pozostałości pestycydów? Wśród pozostałości pestycydów w żywności najczęściej wykrywane są fungicydy, czyli środki grzybobójcze.           Te owoce i warzywa są najsilniej skażone pestycydami. Sprawdź to teraz w naszej galerii.
W których produktach stwierdzono największą liczbę pozostałości pestycydów? Wśród pozostałości pestycydów w żywności najczęściej wykrywane są fungicydy, czyli środki grzybobójcze. Te owoce i warzywa są najsilniej skażone pestycydami. Sprawdź to teraz w naszej galerii. Pixabay
Która warzywa i owoce są najbardziej skażone pestycydami? Wśród pozostałości pestycydów w żywności najczęściej wykrywane są fungicydy, czyli środki grzybobójcze. Większość próbek przechodzi teksty dopuszczalnych norm, są jednak produkty, które wyróżniają się wysoką liczbą pozostałości pestycydów. O jakich mowa? Które produkty są najsilniej skażone pestycydami? Sprawdź to teraz w naszej galerii.

Te owoce i warzywa są najbardziej skażone pestycydami

Państwowa Inspekcja Sanitarna bada obecność pozostałości pestycydów w żywności. W 2020 r. pobrała 3246 próbek, w tym 139 w ramach kontroli granicznej. Sprawdzano obecność 335 pestycydów.

W 1504 próbkach (46,33 proc.) nie stwierdzono pozostałości żadnego pestycydu. W 1558 (48 proc.) przynajmniej jeden, ale na dopuszczalnym poziomie, ale w 184 próbkach (5,67 proc.) norma została przekroczona.
Najczęściej wykrywanymi pestycydami były fungicydy: boskalid, fluopriam, kaptan, fludioksonil, imazalil, azoksystrobina, cyprodynil oraz acetamipryd, który jest insektycydem.

Na podstawie przeprowadzonych analiz opartych na wówczas dostępnych danych toksykologicznych można ogólnie ocenić, że pozostałości pestycydów stwierdzane w produktach spożywczych pobranych z obrotu w 2020 r. nie stwarzały ryzyka dla konsumentów – informuje Inspekcja i podkreśla, że polskie wyniki są zbieżne z wynikami Unii Europejskiej, Norwegii i Islandii. W UE w 96,6 proc. żywności nie odnotowano przekroczeń dopuszczalnego poziomu pestycydów, w Polsce – w 94,9 proc.

Z sondażu przeprowadzonego przez Parlament Europejski w 2019 r. wynika, że dla 39 proc. respondentów z UE pozostałości pestycydów są pierwszym źródłem obaw związanych z żywnością. W sondażu Eurobarometr z 2022 r. odsetek ten zwiększył się do 40 proc.

Oto najbardziej skażone pestycydami warzywa i owoce - lista

W których produktach stwierdzono największą liczbę pozostałości pestycydów? Sprawdź teraz w naszej galerii:

Źródło: Raport Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego

Rolnictwo

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska