Spełniamy prośbę, podajemy sprawdzony przepis na drożdżówkę palce lizać przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich w Bodzanowie Drugim (powiat radziejowski). Jeśli szukacie pomysłu na coś do kawy, skorzystajcie z jej wskazówek.
Polecamy także:**Przepis na pączki - idealne na Tłusty Czwartek **
Przepis na drożdżówkę z kruszonką
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
cztery jajka
dziesięć łyżek cukru
pół kostki margaryny
półtorej szklanki mleka
10 dkg drożdży
cukier waniliowy
aromat pomarańczowy
Składniki na kruszonkę:
10 dag masła
10 dag cukru pudru
szklanka mąki
Wykonanie:
Zaczynamy od zaczynu z drożdży - łyżeczka cukru i łyżeczka mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka, roztopioną margarynę z mlekiem i cukrem oraz zaczyn z drożdży. Zagniatamy całość i dobrze wyrobiamy ciasto (musi "odchodzić" od ręki) - razie potrzeby dodajemy mąkę.
Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Przykrywamy ściereczką i odostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto należy posypać kruszonka (można ją zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Drożdżówkę pieczemy w średnio gorącym piekarniku przez 45 minut.
Sprawdź także:**Przepis na faworki Magdy Gessler**
Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!
Czym różni się prawdziwa drożdżówka od tej ze sztucznymi dodatkami?
Źródło:Dzień Dobry TVN, dostawca: TVN