Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 ODC. 36 – Ciechocinek cz. 1

Na targowiskach można kupić soczystą, jesienną marchew. Ceny wahają się od 2 zł za kg (targowisko Skrwilno) do 3,5 zł (targowisko w Koronowie).
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podaje, że marchew jest skarbnicą witamin i składników mineralnych.
Jest ona bardzo cennym źródłem witaminy A oraz beta karotenu. Zawiera również znaczne ilości witaminy C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 oraz kwas foliowy). Marchewka jest również bogata w składniki mineralne takie jak magnez, potas, fosfor, miedź czy mangan. Jej wartość energetyczna to zaledwie 33 kcal w 100 g. Składa się ona głównie z wody (90 proc.), węglowodanów (ok. 9 proc.) niewielkiej ilości białka i tłuszczu. Marchewka jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który odgrywa znaczącą rolę w dietach odchudzających, gdyż potęguje uczucie sytości oraz spowalnia przenikanie glukozy do krwiobiegu.
Tak krok po kroku zrobisz pyszne i tanie ciasto marchewkowe
Warto więc zajadać marchew w każdej postaci, również w formie wypieków. Mamy bardzo prosty i tani przepis na ciasto marchewkowe, które można udoskonalać wedle zamiłowania, np. dodać do niego posiekane orzechy, przedzielić warstwą powideł, zrobić polewę z czekolady.
Składniki
- 3 duże marchewki (po utarciu wyjdą ok. 2 szklanki)
- 4 jaja
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
Ta wersja jest podstawowa. Sprawdź w naszej galerii, jak krok po kroku zrobić ciasto marchewkowe: