Pół kilograma pieczarek z powodzeniem wystarczy na 12-15 jajek. Do tego będzie potrzebna musztarda, majonez, pieprz i sól. To nasze składniki.
Jajka faszerowane na święta - prosty przepis
- Zaczynamy od ugotowania jaj na twardo, czyli we wrzącej wodzie spędzają 8-9 minut. W tym czasie możemy umyć i pokroić w drobną kostkę pieczarki. Smażymy je na odrobinie oleju i na 2 łyżkach masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy już będą usmażone, po kilku minutach, odstawiamy na bok.
- Następnie obieramy jajka ze skorupek i przecinamy wzdłuż, na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka i kruszymy.
- Pokruszone żółtka dodajemy do pieczarek, dodajemy również dużą łyżkę majonezu i musztardę (do smaku, proponujemy 2 łyżeczki). Mieszamy całość, aż się połączy. Jeśli jest zbyt suche, możemy jeszcze dodać majonezu, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli farsz tego wymaga.
- Małą łyżeczką nakładamy farsz na jajka.
Jak zmienić farsz do jajek?
Dodając innych przypraw, chrzanu, szczypiorku, szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Zamiast pieczarek możemy użyć tuńczyka albo awokado. Farsz będzie miał gładką strukturę i zupełnie inny smak.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zadymy na urodzinach uczestniczki "Rolnika". Karetka pogotowia, gaz pieprzowy. Szok!
- Dni Gąsowskiego w "TTBZ" są policzone?! TAKĄ niespodziankę zgotowała mu produkcja!
- Maja Rutkowski ZROBIŁA TO z premedytacją, teraz się tłumaczy. Okropne, co ją spotkało
- Była pięknością ze "Złotopolskich". Dziś Gabryjelska nie przypomina siebie | ZDJĘCIA