Pół kilograma pieczarek z powodzeniem wystarczy na 12-15 jajek. Do tego będzie potrzebna musztarda, majonez, pieprz i sól. To nasze składniki.
Jajka faszerowane na święta - prosty przepis
- Zaczynamy od ugotowania jaj na twardo, czyli we wrzącej wodzie spędzają 8-9 minut. W tym czasie możemy umyć i pokroić w drobną kostkę pieczarki. Smażymy je na odrobinie oleju i na 2 łyżkach masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy już będą usmażone, po kilku minutach, odstawiamy na bok.
- Następnie obieramy jajka ze skorupek i przecinamy wzdłuż, na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka i kruszymy.
- Pokruszone żółtka dodajemy do pieczarek, dodajemy również dużą łyżkę majonezu i musztardę (do smaku, proponujemy 2 łyżeczki). Mieszamy całość, aż się połączy. Jeśli jest zbyt suche, możemy jeszcze dodać majonezu, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli farsz tego wymaga.
- Małą łyżeczką nakładamy farsz na jajka.
Jak zmienić farsz do jajek?
Dodając innych przypraw, chrzanu, szczypiorku, szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Zamiast pieczarek możemy użyć tuńczyka albo awokado. Farsz będzie miał gładką strukturę i zupełnie inny smak.

Wideo