Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na kutię. Czekamy na nią cały rok. Kto zje kutię, ma cieszyć się dostatkiem i pomyślnością [5.12]

s
Jak zrobić kutię. Kutia to deser z ziaren pszenicy, maku, ale także z migdałów i rodzynek. Podpowiadamy, jak przygotować tę słodką wigilijną potrawę kuchni kresowej.

Kutia to jedna z dwunastu najpopularniejszych potraw na wigilijnym stole. Najczęściej sięgają po nią mieszkańcy Podkarpackiego, Białostoczzyzny, Lubelszczyzny. Ten deser jadamy tylko raz w roku - właśnie podczas wigilii. Dodajmy, że - według tradycji - kto zje kutię, będzie cieszyć się dostatkiem i pomyślnością.

Aby przyrządzić tradycyjną kutię, trzeba zakasać rękawy do pracy już kilka dni wcześniej. Fakt, przygotowanie jest czasochłonne, ale warte zachodu! Jeśli jednak zapomnicie odpowiednio wcześnie zadziałać, spokojnie. Podpowiadamy, co zrobić krok po kroku.

Polecamy również: Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Sekret tkwi w cieście!

Kutia przepis

Składniki:

  • szklanka pszenicy
  • szklanka mleka
  • szklanka maku
  • szklanka - pół szklanki miodu (według upodobań)
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 100 g posiekanych suszonych daktyli
  • 100 g posiekanych suszonych fig
  • 100 g rodzynek
  • aromat migdałowy - kilka kropel
Przepis na kutię. Czekamy na nią cały rok. Kto zje kutię, ma cieszyć się dostatkiem i pomyślnością [5.12]
123 rf

Jak zrobić kutię

  1. Nasi przodkowie najwięcej problemu mieli z przygotowaniem pszenicy, której ziarna otoczone są twardą łuską - należało ją usunąć. Dzisiaj możemy zakupić pszenicę, która już jest gotowa. Tym samym - zadanie ułatwione.
  2. Pszenicę umieszczamy w sicie, należy ją wypłukać i zostawić zalaną wodą na noc. Chodzi o to, by zmiękła. Rano musimy ją przepłukać bieżącą wodą i gotować do miękkości (zajmie to około 4 godziny). Po ugotowaniu odcedzamy i znów płuczemy pszenicę.
  3. Mak płuczemy, po czym zalewamy wrzącym mlekiem. Doprowadzamy do ponownego wrzenia. Zdejmujemy go z kuchenki na kilka godzin. Następnie odcedzamy i dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Wskazówka - warto zadbać o własną masę makową, sklepowa ma sporo konserwantów.
  4. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odsączamy. Pozostałe bakalie drobno kroimy lub siekamy.
  5. Rozpuszczamy miód (na małym ogniu).
  6. Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Mieszamy.
  7. Masę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutia smakuje najlepiej, gdy jest zimna.

Chcecie podzielić się swoim przepisem na pierniki albo pokazać nam zdjęcia swoich wypieków? Przesyłajcie na adres: [email protected]

Kutia jest bardzo kaloryczna, ale również zdrowa! Dowód? Pszenica - baza - zawiera witaminy A, C, D, E oraz błonnik, magnez, żelazo i potas.

Rodzina na święta wyda średnio 1521zł. Najwięcej wydamy na prezenty

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska