Kutia to jedna z dwunastu najpopularniejszych potraw na wigilijnym stole. Najczęściej sięgają po nią mieszkańcy Podkarpackiego, Białostoczzyzny, Lubelszczyzny. Ten deser jadamy tylko raz w roku - właśnie podczas wigilii. Dodajmy, że - według tradycji - kto zje kutię, będzie cieszyć się dostatkiem i pomyślnością.
Aby przyrządzić tradycyjną kutię, trzeba zakasać rękawy do pracy już kilka dni wcześniej. Fakt, przygotowanie jest czasochłonne, ale warte zachodu! Jeśli jednak zapomnicie odpowiednio wcześnie zadziałać, spokojnie. Podpowiadamy, co zrobić krok po kroku.
Polecamy również: Przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Sekret tkwi w cieście!
Kutia przepis
Składniki:
- szklanka pszenicy
- szklanka mleka
- szklanka maku
- szklanka - pół szklanki miodu (według upodobań)
- 100 g posiekanych orzechów laskowych
- 100 g posiekanych migdałów
- 100 g posiekanych suszonych daktyli
- 100 g posiekanych suszonych fig
- 100 g rodzynek
- aromat migdałowy - kilka kropel
![Przepis na kutię. Czekamy na nią cały rok. Kto zje kutię, ma cieszyć się dostatkiem i pomyślnością [5.12]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/cb/b7/5de8c4e23b42e_p.jpg?1575535842)
Jak zrobić kutię
- Nasi przodkowie najwięcej problemu mieli z przygotowaniem pszenicy, której ziarna otoczone są twardą łuską - należało ją usunąć. Dzisiaj możemy zakupić pszenicę, która już jest gotowa. Tym samym - zadanie ułatwione.
- Pszenicę umieszczamy w sicie, należy ją wypłukać i zostawić zalaną wodą na noc. Chodzi o to, by zmiękła. Rano musimy ją przepłukać bieżącą wodą i gotować do miękkości (zajmie to około 4 godziny). Po ugotowaniu odcedzamy i znów płuczemy pszenicę.
- Mak płuczemy, po czym zalewamy wrzącym mlekiem. Doprowadzamy do ponownego wrzenia. Zdejmujemy go z kuchenki na kilka godzin. Następnie odcedzamy i dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Wskazówka - warto zadbać o własną masę makową, sklepowa ma sporo konserwantów.
- Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odsączamy. Pozostałe bakalie drobno kroimy lub siekamy.
- Rozpuszczamy miód (na małym ogniu).
- Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Mieszamy.
- Masę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kutia smakuje najlepiej, gdy jest zimna.
Chcecie podzielić się swoim przepisem na pierniki albo pokazać nam zdjęcia swoich wypieków? Przesyłajcie na adres: [email protected]
Kutia jest bardzo kaloryczna, ale również zdrowa! Dowód? Pszenica - baza - zawiera witaminy A, C, D, E oraz błonnik, magnez, żelazo i potas.
Rodzina na święta wyda średnio 1521zł. Najwięcej wydamy na prezenty
