Jak wybrać karpia
Zanim zabierzesz się za karpia w galarecie, uczulamy jak znaleźć najlepszą rybę. Skóra powinna być błyszcząca, a łuski muszą do niej ściśle przylegać. Warto powąchać rybę. Jeśli zależy ci na dobrej jakości, szukaj polskich karpi, które hodowane są na paszach z naturalnych zbóż. Ryby najtańsze z reguły są gorzej karmione. O omijaniu szerokim łukiem ryb nieprzyjemnie pachnących, chyba nie musimy nawet wspominać. Smakosze zdradzają, że idealny okaz powinien ważyć 1,5 kilograma.
Jeśli nie wyobrażasz sobie wigilijnego stołu bez karpia, sprawdź jak go przygotować, by zachwycić domowników. Nie jest to trudne!
Jak zrobić karpia w galarecie
Fakt, karp należy do średnio tłustych ryb, ale wiele zależy przecież od sposobu jego przyrządzenia. Generalnie mięso karpia jest lekkostrawne.
Karp w galarecie składniki
- około kg karpia
- cebula
- litr wody
- pęczek włoszczyzny
- pęczek koperku
- kilka ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe
- pół cytryny
- 4-5 łyżeczek żelatyny
- pieprz i sól
- odrobina cukru
- opcjonalnie jajko (ugotowane na twardo)
Gospodarstwo karpiowe przygotowane na Święta Bożego Narodzenia:
Przepis na karpia w galarecie
- Czyścimy, płuczemy i kroimy w dzwonka karpia.
- Włoszczyznę dokładnie myjemy, obieramy.
- Obieramy także cebulę, którą następnie chwilę pieczemy - na widelcu - nad palnikiem.
- Zalewamy warzywa wodą (około litr). Po dodaniu ziela angielskiego i pieprzu - gotujemy przez godzinę. Wywar odcedzamy (wskazówka: marchewka nam się jeszcze przyda).
- Do wywaru dodajemy rybę. Całość gotujemy jeszcze 20 minut.
- Wyjmujemy karpia, usuwamy ości.
- W formie, na folii, układamy warstwami rybę oraz plasterki ugotowanej marchewki. Dodajemy na te warstwy koperek.
- Przecadzamy dwie szklanki wywaru z warzyw i ryby, mieszamy z żelatyną. Przyprawiamy i dodajemy sok z cytryny.
- Stężoną, wystudzoną masę wlewamy do formy. Wkładamy formę do lodówki. Kiedy galaretka jest gotowa, przekładamy ją na półmisek i zdobimy.
