Mazurek to jedno z pierwszych skojarzeń z wielkanocnym stołem, choć nie zawsze się na nim pojawia. Wielu z nas wydaje się trudny do wykonania, a wcale tak nie jest, o czym przekonacie się czytając poniższy przepis.
Składniki szybkiego mazurka wielkanocnego - spód
- 350 g mąki
- kostka masła (200 g)
- 150 g cukru pudu
- 2 żółta
- szczypta soli
Jak zrobić mazurek wielkanocny krok po kroku?
- Do wypełnienia np. puszka kajmaku, płatki migdałowe, namoczone wcześniej rodzinki, orzechy czy suszona żurawina)
- Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Robimy wgłębienie i dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone, przestudzone masło.
- Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Gdy już całość połączy się, zagniatanie możemy przenieść na stolnicę lub blat. Wystarczy, żeby ciasto było gładkie.
- Formę smarujemy masłem i wykładamy ją rozwałkowanym albo rozpłaszczonym w palcach ciastem. Powinniśmy dobrze je ugnieść na spodzie i brzegach. Dno formy nakłuwamy widelcem.
- Teraz ciasto musi trafić... Nie, nie do piekarnika. Najpierw powinno spędzić minimum kwadrans w zamrażalniku. Po tym czasie wkładamy je dopiero do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 20 min. Gdy spód lekko się zarumieni - wyjmujemy.
- Po wystygnięciu ciasta, rozsmarowujemy na spodzie masę kajmakową i zrobimy bakaliami. Mazurek potrzebujemy ok. godziny, żeby masa stężała (zależnie od zastosowanego wypełnienia).
To najprostsza wersja. Wypełnienie mazurka można uczynić nieco lżejszym, jeśli kajmak wymieszamy np. z serkiem mascarpone.
Mazurek wielkanocny z masą budyniową i serową
Do ciasta mazurkowego, które jest podstawą do dalszych prac, według różnych przepisów można dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany, łyżeczkę proszku do pieczenia albo łyżeczkę wody.
Budyniowa masa do mazurka: Gotujemy budyń według przepisu zamieszczonego na opakowaniu, ale dodajemy o ok. 1/3 mleka mniej. Dodajemy pół kostki miękkiego masła oraz garść owoców (np. truskawek). Łączymy wszystko przy użyciu miksera. Wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Dowolnie dekorujemy.
Jeśli zdecydujemy się na nieco bardziej wymagającą masę serową albo makową, spód trzeba lekko podpiec (ok. 5 min), a potem kontynuować pieczenie z rozsmarowanym wypełnieniem.
Masa serowa do mazurka: Łączymy razem 0,75 kg dobrze przemielonego twarogu z 5 żółtkami i 3/4 kostki masła oraz 2 łyżkami kaszy manny. Białka ubijamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Można dodać aromat do ciast.
To Cię może też zainteresować
To Cię może też zainteresować

