Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na nagrodzoną potrawę z ryb w konkursie kulinarnym w Książkach

(AKA) [email protected]
Ewa Czyżykowska prezentuje nagrodzoną w konkursie potrawę wigilijną z ryb. Na zdjęciu z synkiem Frankiem.
Ewa Czyżykowska prezentuje nagrodzoną w konkursie potrawę wigilijną z ryb. Na zdjęciu z synkiem Frankiem. Nadesłane Gminny Ośrodek Kultury w Książkach
W Gminnym Ośrodku Kultury rozstrzygnięto konkurs kulinarny. Gospodynie przygotowywały wigilijną potrawę z ryb.

Potrawy, które na konkurs przygotowały panie, były bardzo różne. Na stole pojawiły się m.in. ryby w tradycyjnej postaci: w occie czy po grecku. - Ale nie brakowało również nieco nowocześniejszych pomysłów kulinarnych jak np. rolady przygotowane z ryb - mówi Hanna Nowak z Gminnego Ośrodka Kultury w Książkach.

Komisja konkursowa, po degustacji wszystkich potraw zdecydowała, że pierwsze miejsce w tym roku należy się Ewie Czyżkowskiej z Blizna.

Gotowanie i pieczenie ciast to pasja pani Ewy. Jej specjalność to torty. Danie z ryby, które przygotowała na konkurs, wykonała po raz pierwszy. - Przepis wzięłam z dodatku kulinarnego do gazety, ale trochę go zmodyfikowałam - opowiada laureatka tegorocznego konkursu.

Zwycięska potrwa na pewno zagości podczas dwóch wieczerzy wigilijnych: u rodziców pani Ewy i u jej teściów.

Drugie miejsce w konkursie zajęła Anna Skwark z Łopatek, a trzecie Anna Wojciechowska z Blizienka.

Przepis na roladki z morszczuka:
4 płaty morszczuka
4 paski ugotowanej marchewki
4 gałązki świeżego koperku
4 gałązki świeżej natki pietruszki
sól, pieprz, olej do smażenia
bułka tarta, jajka
SOS
śmietana 12 proc. 250 ml
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 pęczek świeżego koperku
szklanka gorącej wody
1 kostka rosołowa
sól i pieprz
Rybę rozmrozić, umyć i osuszyć, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Na każdym płacie ryby położyć po jednym kawałku marchewki, po gałązce koperku i pietruszki.
Tak przygotowane płaty ryby zawinąć w roladki (w razie potrzeby spiąć wykałaczką). Jajka roztrzepać w misce. Na patelni rozgrzać olej. Każdą roladkę obtoczyć w jajku, w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
SOS: w małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając. W wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową, i wlewamy do garnka z masłem i mąką. Doprowadzamy do wrzenia, wlewamy powoli śmietanę i wrzucamy drobno pokrojony koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy roladki sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska