Pasztet, uścislając - pâté, pochodzi ze średniowiecznej Francji. Jako smaczek dodajmy, że pierwsza spisana receptura składała się z... dwunastu skowronków, sześciu przepiórek oraz trzech kuropatw.
Na stoły polskich szlachciców, pasztet zawędrował w XVI wieku. Ba, najbardziej majętni mieli na usługach własnych specjalistów - mistrzów, zwanych pasztetnikami. Wśród fanów tego przysmaku był m.in. król Jan III Sobieski.
Minęły wieki, nadal doceniamy smak i aromat pasztetów. Popularnością cieszą się także pasztety z dodatkami: żurawiną, śliwkami czy morelami.
Polecamy także: Przepis na pieczeń rzymską, czyli mięso mielone z jajkiem w środku
Obok imponujących bab i ozdobnych mazurków, to właśnie pasztety królują na wielkanocnym stole. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować domowy pasztet - pomożemy!
Pasztet składniki
- pół kg wątróbki drobiowej albo wieprzowej
- pół kg łopatki wieprzowej
- pół kg boczku surowego
- trzy jajka
- bułka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz i sól
- gałka muszkatołowa
- cebula
- odrobina smalcu
Jak zrobić pasztet domowy
- Pomijając wątrobę, przysmaż mięso na mocnym ogniu
- Podlej wodą i dodać przyprawy. Dus do miękkości
- Namocz bułkę
- Sparz wątróbkę wrzątkiem
- Przestudzone mięso plus wątróbkę przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mięsa
- Dodaj bułkę przepuszczoną przez maszynkę
- Podsmaż cebulę
- Przypraw masę pieprzem, solą. Pamiętaj o gałce muszkatołowej
- Całość wymieszaj i włóż do foremek
- Piecz w temperaturze 180 stopni (około godziny)
Polecamy też: Przepisy na Wielkanoc - żurek, sałatka, sernik, babka. Te dania przygotujesz samodzielnie

