Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prosty przepis na pieczeń rzymską, czyli mięso mielone z jajkiem w środku. Wielkanoc 2021

Strefa Agro
Pieczeń rzymską przygotowuje się bardzo szybko.
Pieczeń rzymską przygotowuje się bardzo szybko. Agata Wodzień
Jedną z potraw kojarzonych przede wszystkim z Wielkanocą, jest pieczeń mięsna z jajkiem w środku. Skąd w nazwie pieczeni "rzymska"? Trudno znaleźć odpowiedź, bo badacze historii kuchni polskiej są zdania, że danie to przywędrowało do Polski z krajów niemieckich. Pieczeń jest pyszna, może być serwowana na gorąco i po wystygnięciu. Podajemy prosty przepis na jej przygotowanie.

W książkach kulinarnych i blogach/vlogach internetowych znajdziemy różne warianty pieczeni rzymskiej. Podstawą każdej jest jednak mielone mięso - najcześciej wieprzowe, ale znajdziecie też z mięsa indyka - i ugotowane jajka. Pieczeń jest pyszna na ciepło do obiadu i na zimno w plasterkach podana na chlebie.

Pieczeń rzymska - składniki

  • 70 dag mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
  • 1 surowe jajko
  • 4 ugotowane jajka
  • czerstwa bułka np. kajzerka lub 5 łyżek tartej bułki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • mleko

Użycie musztardy, czosnku czy chrzanu, kolendry i gałki jest opcjonalne - nie lubisz, pomiń, a pieczeń nadal będzie smaczna. Skoro mamy już potrzebne składniki, możemy przystąpić do działania.

To Cię może też zainteresować

Przepis na pieczeń rzymską krok po kroku. Jak ją zrobić? Bardzo łatwo i szybko

  1. Zaczynamy od namoczenia czerstwej bułki w mleku. Gdy już zmięknie, odciskamy ją i przekładamy do miski.
  2. Do miski z bułką dodajemy mięso i pozostałe składniki (poza ugotowanymi jajkami). Dłońmi dokładnie łączymy wszystko na gładką masę.
  3. Przekładamy część mięsa do podłużnej foremki (małej keksówki posmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Układamy jajka (oczywiście obrane ze skorupek) i przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Wierzch można posmarować musztardą.
  4. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Prosty przepis na pieczeń rzymską, czyli mięso mielone z jajkiem w środku. Wielkanoc 2021
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska