https://pomorska.pl
reklama

Prosty przepis na pieczeń rzymską, czyli mięso mielone z jajkiem w środku. Wielkanoc 2021

Strefa Agro
Pieczeń rzymską przygotowuje się bardzo szybko.
Pieczeń rzymską przygotowuje się bardzo szybko. Agata Wodzień
Jedną z potraw kojarzonych przede wszystkim z Wielkanocą, jest pieczeń mięsna z jajkiem w środku. Skąd w nazwie pieczeni "rzymska"? Trudno znaleźć odpowiedź, bo badacze historii kuchni polskiej są zdania, że danie to przywędrowało do Polski z krajów niemieckich. Pieczeń jest pyszna, może być serwowana na gorąco i po wystygnięciu. Podajemy prosty przepis na jej przygotowanie.

W książkach kulinarnych i blogach/vlogach internetowych znajdziemy różne warianty pieczeni rzymskiej. Podstawą każdej jest jednak mielone mięso - najcześciej wieprzowe, ale znajdziecie też z mięsa indyka - i ugotowane jajka. Pieczeń jest pyszna na ciepło do obiadu i na zimno w plasterkach podana na chlebie.

Pieczeń rzymska - składniki

  • 70 dag mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
  • 1 surowe jajko
  • 4 ugotowane jajka
  • czerstwa bułka np. kajzerka lub 5 łyżek tartej bułki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • mleko

Użycie musztardy, czosnku czy chrzanu, kolendry i gałki jest opcjonalne - nie lubisz, pomiń, a pieczeń nadal będzie smaczna. Skoro mamy już potrzebne składniki, możemy przystąpić do działania.

To Cię może też zainteresować

Przepis na pieczeń rzymską krok po kroku. Jak ją zrobić? Bardzo łatwo i szybko

  1. Zaczynamy od namoczenia czerstwej bułki w mleku. Gdy już zmięknie, odciskamy ją i przekładamy do miski.
  2. Do miski z bułką dodajemy mięso i pozostałe składniki (poza ugotowanymi jajkami). Dłońmi dokładnie łączymy wszystko na gładką masę.
  3. Przekładamy część mięsa do podłużnej foremki (małej keksówki posmarowanej tłuszczem i obsypanej tartą bułką. Układamy jajka (oczywiście obrane ze skorupek) i przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Wierzch można posmarować musztardą.
  4. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Prosty przepis na pieczeń rzymską, czyli mięso mielone z jajkiem w środku. Wielkanoc 2021

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska