
Dziennikarka i kuratorka kulinarna Monika Kucia podczas międzypokoleniowego lepienia pierogów poleciła unikatowy przepis z suską sechlońską moczoną w trójnaku. Autorką przepisu jest Joanna Jakubiuk (pierwotnie Hanna Szymanderska, polska pisarka kulinarna). Jest to wersja pierogów na słodko. Przepis na pierogi znajdziesz w galerii

Składniki na pierożki z suską sechlońską moczoną w trójniaku z orzechami i palonym masłem
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 180 mln ciepłej przegotowanej wody
Nadzienie:
- 250 g suski sechłońskiej (bez pestki) ChHOG
- 150 ml trójniaku
- 200 g posiekanych orzechów laskowych
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- miód wielokwiatowy
Do polania:
- jogurt naturalny
- miód wielokwiatowy
- masło

Farsz na pierogi ze śliwką – suską sechlońską
Suskę sechlońską należy namoczyć w trójniaku i odstawić na 2-3 godz. Orzechy ucieramy z miodem, cynamonem i goździkami. Śliwki odsączamy i każdą nadziewamy farszem orzechowym w miejscu pestki

Sposób przygotowania ciasta na pierogi
Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy niepełną szklankę wody