https://pomorska.pl
reklama

Przepis na wegańską wigilię. Jaglannik czyli sernik bez sera

ES
naturalnie.org
Renatę Wypij i jej wyroby znają zwolennicy tego, co zdrowe i ekologiczne, pyszne i niebanalne. Spróbujcie ciasta, które pani Renata poleca na stół bożonarodzeniowy. Oto przepis na jaglankową alternatywę dla niespożywających nabiału.

Aby przyrządzić sernik na bazie kaszy jaglanej przygotuj:

Masa

  • szklanka kaszy jaglanej
  • szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki rodzynek
  • sok z 2 cytryn
  • miód - kilka łyżek według uznania

Spód

  • szklanka migdałów
  • szklanka daktyli

Polewa czekoladowa

  • syrop daktylowy
  • olej kokosowy
  • kilka łyżek kakao

Eko-Region także na Facebooku. Dołącz do nas!
Przygotowanie

Kaszę należy sparzyć lub dokładnie przepłukać celem pozbycia jej goryczki. Kaszę, wiórki i rodzynki gotujemy w 2,5 szklanki wody. Następnie studzimy do temperatury około 40 st. Jeśli nie zależy nam na zachowaniu dobroczynnych właściwości cytryny i miodu możemy ten etap pominąć. Miód najlepiej jeśli jest płynny, można tez go rozpuścić w kąpieli wodnej - nie przekraczamy temperatury 40 st. Dodajemy sok z cytryny i miód. Całość dokładnie mieszamy. Oczywiście można dodać swoje ulubione dodatki takie jak np. skórka pomarańczowa.

Na spód - daktyle z migdałami mielimy w blenderze lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Powstałą masą wykładamy spód blachy i układamy masę jaglaną. Wierzch naszego ciasta możemy obsypać wirkami lub potraktować polewą czekoladową. A polewę łatwo przygotować podgrzewając syrop daktylowy z kilkoma łyżkami kakao i odrobiną oleju kokosowego.

Przepis autorstwa Renaty Wypij pochodzi ze strony naturalnie.org

Wybrane dla Ciebie

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Czerwcowa waloryzacja emerytur - jest nowy wskaźnik. Tak urosną świadczenia od lipca

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska