Aby przyrządzić sernik na bazie kaszy jaglanej przygotuj:
Masa
- szklanka kaszy jaglanej
- szklanka wiórków kokosowych
- pół szklanki rodzynek
- sok z 2 cytryn
- miód - kilka łyżek według uznania
Spód
- szklanka migdałów
- szklanka daktyli
Polewa czekoladowa
- syrop daktylowy
- olej kokosowy
- kilka łyżek kakao
Eko-Region także na Facebooku. Dołącz do nas!
Przygotowanie
Kaszę należy sparzyć lub dokładnie przepłukać celem pozbycia jej goryczki. Kaszę, wiórki i rodzynki gotujemy w 2,5 szklanki wody. Następnie studzimy do temperatury około 40 st. Jeśli nie zależy nam na zachowaniu dobroczynnych właściwości cytryny i miodu możemy ten etap pominąć. Miód najlepiej jeśli jest płynny, można tez go rozpuścić w kąpieli wodnej - nie przekraczamy temperatury 40 st. Dodajemy sok z cytryny i miód. Całość dokładnie mieszamy. Oczywiście można dodać swoje ulubione dodatki takie jak np. skórka pomarańczowa.
Na spód - daktyle z migdałami mielimy w blenderze lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Powstałą masą wykładamy spód blachy i układamy masę jaglaną. Wierzch naszego ciasta możemy obsypać wirkami lub potraktować polewą czekoladową. A polewę łatwo przygotować podgrzewając syrop daktylowy z kilkoma łyżkami kakao i odrobiną oleju kokosowego.
Przepis autorstwa Renaty Wypij pochodzi ze strony naturalnie.org