Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Anna Lewandowska i fit Wielkanoc. Dzięki tym przepisom, wciśniesz się w spodnie po świętach

OPRAC.:
Ewelina Sikorska
Ewelina Sikorska
Anna Lewandowska
Anna Lewandowska SZYMON STARNAWSKI
Wielkanoc to trudny czas dla osób, które dbają o linię. Jeśli obawiasz się, że świąteczny stół będzie za bardzo kusił, sprawdź wersje mniej tuczących wersji przysmaków - według Anny Lewandowskiej.

Sportsmenka i dietetyczka Anna Lewandowska, żona naszej chluby narodowej - piłkarza Roberta Lewandowskiego, dzieli się w sieci poradami dotyczącymi zdrowych i mniej kalorycznych przysmaków. Wśród nich jest przepis na majonez - idealny na nadchodzące święta wielkanocne.

Majonez domowy

Przepis Anny Lewandowskiej

  • 500-600 ml oleju słonecznikowego (lub innego oleju roślinnego)
  • dwa jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ocet winny albo sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • dwie małe łyżeczki musztardy dijon

Wykonanie niezwykle proste - wystarczy zblendować wszystkie te składniki na jednolitą masę. Kiedy majonez zyska jednolitą barwę, przekładamy go do słoika, i - do lodówki. Wskazówka mistrzyni: olej należy dodawać powoli.

Mazurek daktylowo-czekoladowy

Przepis Anny Lewandowskiej
Składniki:

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 70 ml syropu klonowego/miodu
  • 80 ml masła klarowanego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka daktyli
  • dwie łyżki kakao
  • puszka mleczka kokosowego
  • kilka sztuk migdałów
  • kilka sztuk jagód goji
  • garść chipsów kokosowych

Wykonanie:

  1. Foremkę w kształcie prostokąta lub kwadratu wykładamy papierem.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodajemy syrop klonowy i masło klarowane, zagniatamy ciasto.
  5. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 15 minut.
  6. Daktyle moczymy we wrzątku. Blendujemy z mleczkiem kokosowym, kakao i migdałami.
  7. Na ciasto wykładamy masę z daktyli i dekorujemy chipsami kokosowymi oraz jagodami goji.

Czekoladowe ciasto

Przepis Anny Lewandowskiej

  • półtorej szklanki cukru brzozowego lub erytrolu
  • dwie szklanki mieszanki mąki bezglutenowej
  • 100 ml gorącej wody
  • pięć łyżek kakao
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • dwa jajka
  • łyżeczka soli
  • szklanka napoju ryżowego
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • półtorej łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  2. Smarujemy masłem dwie 20-centymetrowe tortownice.
  3. W dużej misce mieszamy cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Składniki muszą się połączyć.
  4. Dodajemy jajka, mleko, olej i wanilię. Ubijamy mikserem na średnich obrotach.
  5. Dodajemy gorącą wodę i dokładnie mieszamy.
  6. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy przez około 40 minut w środkowej części piekarnika, pozostawiamy do wystygnięcia.
  7. Przepis na polewę można znaleźć na blogu Anny Lewandowskiej.

Źródła: Instagram

Kaloryczność wielkanocnych przysmaków

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska