Sportsmenka i dietetyczka Anna Lewandowska, żona naszej chluby narodowej - piłkarza Roberta Lewandowskiego, dzieli się w sieci poradami dotyczącymi zdrowych i mniej kalorycznych przysmaków. Wśród nich jest przepis na majonez - idealny na nadchodzące święta wielkanocne.
Majonez domowy
Przepis Anny Lewandowskiej
- 500-600 ml oleju słonecznikowego (lub innego oleju roślinnego)
- dwa jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ocet winny albo sok wyciśnięty z 1 cytryny
- dwie małe łyżeczki musztardy dijon
Wykonanie niezwykle proste - wystarczy zblendować wszystkie te składniki na jednolitą masę. Kiedy majonez zyska jednolitą barwę, przekładamy go do słoika, i - do lodówki. Wskazówka mistrzyni: olej należy dodawać powoli.
Mazurek daktylowo-czekoladowy
Przepis Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 70 ml syropu klonowego/miodu
- 80 ml masła klarowanego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka daktyli
- dwie łyżki kakao
- puszka mleczka kokosowego
- kilka sztuk migdałów
- kilka sztuk jagód goji
- garść chipsów kokosowych
Wykonanie:
- Foremkę w kształcie prostokąta lub kwadratu wykładamy papierem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy syrop klonowy i masło klarowane, zagniatamy ciasto.
- Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 15 minut.
- Daktyle moczymy we wrzątku. Blendujemy z mleczkiem kokosowym, kakao i migdałami.
- Na ciasto wykładamy masę z daktyli i dekorujemy chipsami kokosowymi oraz jagodami goji.
Czekoladowe ciasto
Przepis Anny Lewandowskiej
- półtorej szklanki cukru brzozowego lub erytrolu
- dwie szklanki mieszanki mąki bezglutenowej
- 100 ml gorącej wody
- pięć łyżek kakao
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia i sody
- dwa jajka
- łyżeczka soli
- szklanka napoju ryżowego
- pół szklanki oleju roślinnego
- półtorej łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
- Smarujemy masłem dwie 20-centymetrowe tortownice.
- W dużej misce mieszamy cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Składniki muszą się połączyć.
- Dodajemy jajka, mleko, olej i wanilię. Ubijamy mikserem na średnich obrotach.
- Dodajemy gorącą wodę i dokładnie mieszamy.
- Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy przez około 40 minut w środkowej części piekarnika, pozostawiamy do wystygnięcia.
- Przepis na polewę można znaleźć na blogu Anny Lewandowskiej.
Źródła: Instagram
Kaloryczność wielkanocnych przysmaków

Wideo