Zwyczaj robienia zakwasu jest w Polsce bardzo stary. To podstawa chleba i niejednej zupy. Nieco inaczej i z innych składników będzie przygotowywany do barszczu wigilijnego (kiszenie buraków) czy chleba.
Zakwas do żurku wielkanocnego
Potrzebne składniki:
- 10 łyżek maki żytniej razowej (albo pszennej, jeśli chcesz zrobić biały barszcz)
- kawałek skórki chleba razowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
Mąkę, skórkę i czosnek umieszczamy w dużym słoiku albo kamionkowym garnku. Zalewamy te składniki 2 szklankami przegotowanej, ciepłej wody (nie gorącej). Zostawiamy roztwór na 4-5 dni. Powinien być przykryty ściereczką lub gazą, ważne, żeby zakwas powstawał z dostępem powietrza, w ciepłym miejscu.
Po tym czasie w kuchni powinniśmy poczuć przyjemny, lekko kwaśny zapach. Jeśli zostawimy zakwas w słoiku lub garnku nieco dłużej, będzie mocniejszy.
Ciekawostka: Dodanie skórki przyspiesza kiśnięcie.
Staropolski żurek powstaje z następujących składników:
- 1 l bulionu wołowego
- 1 szklanka żuru żytniego
- 1 szklanka kwasu z kiszonych ogórków
- 1 szklanka śmietany
- łyżka mąki
- sól, pieprz, majeranek
- 1 ząbek czosnku
- 400 g białej kiełbasy
Jak zrobić żurek po staropolsku?
- Bulion należy zagotować i włożyć do niego białą kiełbasę oraz roztarty czosnek.
- Całość gotujemy, a kiedy kiełbasa będzie miękka, wyjmujemy ją z garnka.
- Dodajemy kwas ogórkowy i żur, mieszamy i znów gotujemy.
- Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy mąkę wymieszaną ze śmietaną, wsypujemy majeranek.
- Na sam koniec możemy wrzucić do garnka z żurkiem pokrojoną w plasterki kiełbasę.
- Podgrzany żurek staropolski podajemy z chlebem.
