Brzmi dobrze? Przygotujcie trzy litry wody, dwie średnie brukwie, kilogram ziemniaków, kilka marchewek, 3-4 skrzydła gęsie, majeranek, sól i pieprz do smaku.
- Wodę gotujemy na wolnym ogniu w wysokim garnku, do którego wrzucamy gęsinę - podaje pani Gabrysia. - Do miękkości należy też ugotować pokrojone w kosteczkę ziemniaki, marchew i brukiew. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wychodzi pyszne danie. Radzę sięgnąć po niewielką brukiew, duże są dość często uszkodzone, robaczywe. Obok kalarepy, pasternaka czy rzepy, brukiew jest wśród niedocenionych warzyw. Cóż, starszym osobom wciąż kojarzy się z wojenną biedą i okropną marmoladą.
A brukiew ma swoje zalety - chroni przed chorobami skóry, wzmacnia włosy, wspomaga wątrobę i śledzionę. Zawiera witaminy B, C. To dobra propozycja dla osób, które chcą zrzucić kilka kilo - w 100 g brukwi jest tylko 36 kalorii. To warzywo jest także sprzymierzeńcem w walce z kaszlem.
Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!
Jeśli i Wy chcecie podzielić się przepisem na gęsinę, piszcie na maila: [email protected].