Spis treści
- Choć jest często obecna na naszych stołach, obok marchewki czy ziemniaka, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jak wiele cennych dla zdrowia składników kryje w swoim wnętrzu. Nie jest prawdą, że „kapusta to głowa pusta”. Ta głowa to nasze rodzime superfoods - rekomenduje Barbara Wojda z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Jakie właściwości zdrowotne ma kapusta?
Prozdrowotne właściwości białej kapusty wskazują Ewa Cieślik, Iwona Cieślik i Mariusz Borowski z Uniwersytet Rolniczego w Krakowie. Kapusta zapobiega nowotworom oraz pomaga w ich leczeniu, to tzw. chemoprewencja.
- Rośliny z rodziny krzyżowych, takie jak brokuły, kapusta czy kalafior, to naturalne czynniki chemoprewencyjne, które przyczyniają się do zahamowania lub odwrócenia procesu nowotworzenia – podają naukowcy.
Dotyczy to wszystkich etapów rozwoju raka. O chemoprewencji nie powinny zapominać osoby zdrowe.
- Spożywanie warzyw krzyżowych zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych m. in. dzięki zmniejszeniu aktywności enzymów aktywujących czynniki rakotwórcze. W dalszych etapach rozwoju wspomagają one leczenie, utrzymując jego efekty w trakcie chemioterapii - rekomendują badacze.
Wyniki badań wskazują również na korzystne działanie warzyw krzyżowych w innych chorobach związanych z zaburzeniami pracy mitochondriów, m. in. w przypadku choroby Parkinsona i powikłań związanych z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Ile kalorii ma kapusta?
Kapusta jest niskokaloryczna - 100 g dostarcza średnio 30 kcal, zawiera sporo witaminy C (47 mg w 100 g), czyli prawie tyle samo co pomarańcza czy cytryna (50 mg/100 g).
W Kujawsko-Pomorskiem można już kupić wczesną kapustę. Na targowiskach pojawiła się 2 maja i kosztowała 7 zł za główkę (w Inowrocławiu i Grudziądzu). 10 maja 2024 r. cena spadła do 6 zł (w Grudziądzu), a nawet 5 zł za sztukę (w Inowrocławiu).
Taki jest prosty przepis na surówkę z młodej kapusty
Najlepiej spożywać kapustę świeżą a nie w formie bigosu czy gołąbków.
- Organizm może w pełni wykorzystywać zawarte w warzywach krzyżowych związki, pod warunkiem, że zostały przygotowane do spożycia w odpowiedniej postaci, np. surowe – potwierdzają badacze.
Mamy prosty i sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty. Przygotowanie zajmuje 10 minut. Jak ją zrobić? Zobaczcie w naszej galerii.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- olej
- ocet
- sól
- cukier
- pieprz
Warto też dodać do tej surówki posiekany koperek.
Źródło: NCEŻ
