MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kapusta wczesna już na targowiskach. Tak krok po kroku zrobisz najlepszą surówkę z młodej kapusty

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Mamy prosty i sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty. Przygotowanie zajmuje 10 minut. Jak ją zrobić? Zobaczcie na kolejnych slajdach naszej galerii.
Mamy prosty i sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty. Przygotowanie zajmuje 10 minut. Jak ją zrobić? Zobaczcie na kolejnych slajdach naszej galerii. Pixabay
Ruszył sezon na wczesną kapustę, której liczne właściwości prozdrowotne zachwalają specjaliści. Jest niskokaloryczna, przeciwnowotworowa i smaczna. Mamy przepis na najprostszą i pewną surówkę z młodej kapusty. Sprawdźcie w naszej galerii.

Spis treści

- Choć jest często obecna na naszych stołach, obok marchewki czy ziemniaka, nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jak wiele cennych dla zdrowia składników kryje w swoim wnętrzu. Nie jest prawdą, że „kapusta to głowa pusta”. Ta głowa to nasze rodzime superfoods - rekomenduje Barbara Wojda z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Jakie właściwości zdrowotne ma kapusta?

Prozdrowotne właściwości białej kapusty wskazują Ewa Cieślik, Iwona Cieślik i Mariusz Borowski z Uniwersytet Rolniczego w Krakowie. Kapusta zapobiega nowotworom oraz pomaga w ich leczeniu, to tzw. chemoprewencja.

- Rośliny z rodziny krzyżowych, takie jak brokuły, kapusta czy kalafior, to naturalne czynniki chemoprewencyjne, które przyczyniają się do zahamowania lub odwrócenia procesu nowotworzenia – podają naukowcy.

Dotyczy to wszystkich etapów rozwoju raka. O chemoprewencji nie powinny zapominać osoby zdrowe.

- Spożywanie warzyw krzyżowych zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych m. in. dzięki zmniejszeniu aktywności enzymów aktywujących czynniki rakotwórcze. W dalszych etapach rozwoju wspomagają one leczenie, utrzymując jego efekty w trakcie chemioterapii - rekomendują badacze.

Wyniki badań wskazują również na korzystne działanie warzyw krzyżowych w innych chorobach związanych z zaburzeniami pracy mitochondriów, m. in. w przypadku choroby Parkinsona i powikłań związanych z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Ile kalorii ma kapusta?

Kapusta jest niskokaloryczna - 100 g dostarcza średnio 30 kcal, zawiera sporo witaminy C (47 mg w 100 g), czyli prawie tyle samo co pomarańcza czy cytryna (50 mg/100 g).

W Kujawsko-Pomorskiem można już kupić wczesną kapustę. Na targowiskach pojawiła się 2 maja i kosztowała 7 zł za główkę (w Inowrocławiu i Grudziądzu). 10 maja 2024 r. cena spadła do 6 zł (w Grudziądzu), a nawet 5 zł za sztukę (w Inowrocławiu).

Taki jest prosty przepis na surówkę z młodej kapusty

Najlepiej spożywać kapustę świeżą a nie w formie bigosu czy gołąbków.

- Organizm może w pełni wykorzystywać zawarte w warzywach krzyżowych związki, pod warunkiem, że zostały przygotowane do spożycia w odpowiedniej postaci, np. surowe – potwierdzają badacze.

Mamy prosty i sprawdzony przepis na surówkę z młodej kapusty. Przygotowanie zajmuje 10 minut. Jak ją zrobić? Zobaczcie w naszej galerii.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • olej
  • ocet
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Warto też dodać do tej surówki posiekany koperek.

Źródło: NCEŻ

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska