Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na najlepsze gofry. Nie tylko na słodko! [gofry tradycyjne, belgijskie, wytrawne]

Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Najlepsze przepisy na gofry.
Najlepsze przepisy na gofry. pixabay
Szukacie przepisu na gofry, które zawsze wychodzą? Zobaczcie proste przepisy na gofry tradycyjne, ale także bezglutenowe czy nawet wytrawne. Zobaczcie.

Gofry to z pewnością jedno z najbardziej popularnych wakacyjnych przysmaków. Pyszne gofry można zrobić także w domowym zaciszu. Szukacie przepisu, który zawsze wychodzi.

Przepis na gofry tradycyjne: (około 10 gofrów)

  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju lub masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki sody
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepis: Mąkę mieszamy ze wszystkimi sypkimi składnikami. Mleko, jajka i tłuszcz mieszamy w osobnym naczyniu. Do składników sypkich wlewamy mleko (z pozostałymi składnikami) i mieszamy aż uzyskamy gładką masę. Masę wlewamy na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy do zrumienienia.

Najlepiej smakują z owocami: truskawki, maliny, banany. Można podawać także z bitą śmietaną lub konfiturą.

Gofry tradycyjne z bitą śmietaną i owocami
Gofry tradycyjne z bitą śmietaną i owocami pixabay

Przepis na gofry belgijskie
Gofry belgijskie przygotowuje się z tych samych składników co gofry tradycyjne. Wyjątkiem jest, że nie wbijamy całych jajek a jedynie żółtka. Białka ubite na pianę dodajemy na koniec.

Przepis na ciasto maślankowe
W tym przepisie zamiast mleka używamy maślanki, dzięki czemu gofry są mniej słodkie, dzięki czemu nadają się na wytrawne wersje.

Przepis na ciasto czekoladowe
Te gofry najlepiej podawać z lodami lub sosem truskawkowym.

  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 2 jaka
  • 1 i 1/2 szklanka mleka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli

PrzepisCzekolade i masło roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia. W misce wymieszać mleko z jajkiem następnie dodać wystudzoną czekoladę. W drugiej misce mieszamy sypkie składniki, po czym wlewamy mleko (z pozostałymi składnikami). Ciasto wlewamy na rozgrzaną gofrownicę.

Gofry wytrawne
Gofry tradycyjne można podawać jako kanapki. Do ciasta nie dodajemy cukru. Znakomicie smakują z boczkiem, pomidorem, rukolą czy sałatą. Można je podać z majonezem.

Gofry z aioli paprykowym.
Podstawą są gofry na cieście maślankowym.
Składniki:

  • Papryka pieczona lub w zalewie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanka oliwy

Składniki poza oliwą wrzuć do blendera i wymieszaj około 2 minuty, potem mieszają stopniowo dodać oliwę.

Gofry będą znakomite także w wersji wytrawnej. Warto wtedy do ciasta nie dodawać cukru, a dać nieci więcej soli.
Gofry będą znakomite także w wersji wytrawnej. Warto wtedy do ciasta nie dodawać cukru, a dać nieci więcej soli. pixabay

Paluszki serowe
Składniki:
2 jajka (osobno białko i żółtko)
1 i 1/2 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżka sody
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 szklanki tartego parmezanu
1/2 szklanki tartej mozzarelli
1/2 szklanki pokruszonej fety

Przepis: Żółtka, maślankę i olej (lub masło) wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Następnie wlej do nich płynne składniki. Następnie do ciasta dodaj sery i ubitą z białek pianę. Wymieszaj. Ciasto piecz na rozgrzanej wcześniej gofrownicy. Upieczone gofry pokrój w paski. Podawaj z sosem pomidorowym z ziołami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska