Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przygotowując się do Wielkanocy, gospodynie chętnie sięgają po tradycyjne, sprawdzone przepisy [Przepis na babkę pani Elżbiety]

(AN)
Alicja Kalinowska
Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez tradycyjnej baby.

Tradycyjna gotowana babka

Podstawą każdego ciasta babkowego są: mąka, jaja i masło. Wyjątkowego charakteru nadają wypiekowi dodatki. Dlatego babka jest tak uniwersalnym i dobrym ciastem.

Na stole pani Elżbiety Kalinowskiej z Książek w święta na pewno nie zabraknie baby gotowanej. - Przepis na nią jest w mojej rodzinie od 25 lat. Znalazłam go w książce na temat żywienia dzieci. Byłam wtedy młodą mamą i szukałam różnych przepisów. Oczywiście przez te wszystkie lata trochę go zmodyfikowałam - mówi laureatka konkursu "Babka wielkanocna".

Jej rodzina nie wyobraża sobie już żadnych uroczystości bez tego przysmaku. - Sekretem jest dobrze utarte ciasto. Trzeba również pamiętać o tym, że babka musi się gotować w zamkniętym garnku - podpowiada kobieta.
Gotowana baba nie jest jedynym ciastem, które w te święta zagości na stole państwa Kalinowskich. - Lista jest długa: sernik, jakieś ciasto z galaretką, porzeczkowiec, no i oczywiście rolada kawowa. Upiekę ją specjalnie dla mojego męża - wyjaśnia gospodyni.

W konkursie oceniano 18 wypieków

Na stole Jolanty Zimnowłodzkiej z Łopatek zagości babka pieczona. - Przez wiele lat robiłam gotowaną, ale na konkurs przygotowałam pieczoną, według przepisu, z którego korzystała moja mama. Podczas świąt w moim domu nie zabraknie tego nagrodzonego wypieku - deklaruje mieszkanka Łopatek. A poza babką? - Sernik, mazurek - mały, bo piekę go tylko dla siebie - i jakieś ciasto z kremem - wylicza kobieta.
Bogumiła Daśko menu na święta przygotowuje wspólnie z córkami. - Baba wielkanocna jest na pierwszym miejscu. Piekę ją od wielu lat. Przepis znalazłam w magazynie "Przyjaciółka". Na stole stanie także sernik, ciasto z porzeczkami, makowiec drożdżowy i tort węgierski. Pieczemy również "orzechy". Są to kuleczki z ciasta nadziewane kremem i orzechem - opowiada gospodyni.
Wypieki Elżbiety Kalinowskiej, Jolanty Zimnowłodzkiej i Bogumiły Daśko zdobyły równorzędne pierwsze miejsce w konkursie "Babka Wielkanocna", którego organizatorem był Gminny Ośrodek Kultury w Książkach.
Komisja oceniła 18 ciast. Nagroda publiczności powędrowała do Krystyny Dymowskiej z Książek

Przepis na babkę pani Elżbiety

Po 1 szklance: mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, cukru pudru,
25 dkg masła, 5 jaj, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Polewa: 1 łyżka masła, 2 łyżki kakao, 1 szklanka cukru pudru, 3-4 łyżki wody.
Wykonanie: Masło utrzeć w makutrze, trzy jaja i cukier puder (wszystko musi być bardzo dobrze utarte), dodać mąkę, ucierać. Dodawać stopniowo kolejne składniki. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać 3 łyżki kakao. Przygotowane ciasto przełożyć do formy do gotowania baby. Musi być ona posmarowana masłem i obsypana mąką. Zamkniętą formę wstawić do garnka z wodą (musi ona sięgać 2 cm poniżej formy). Podczas gotowania garnek musi być przykryty. Od zagotowania wody, gotować babę
przez 1 godz. 20 min.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska