O to by znaleźć się w Gęsinowym Szlaku Kulinarnym zabiegały 24 restauracje z województwa kujawsko-pomorskiego serwujące gęsinę. Zakwalifikowano 17. Szlak wyznaczyła Kujawsko-Pomorska Organizacja Turystyczna pod patronatem marszałka. Przedsięwzięcie jest realizowane w ramach projektu "Kujawsko-Pomorskie lubię tu jeść!", współfinansowanego ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki.
Lokale oferujące dania z gęsiny będą mogły liczyć na to, że zostaną ujęte w specjalnych kulinarnych folderach oraz ich dane znajdą się w aplikacjach na urządzenia mobilne. Będą też promowane na stronach internetowych i portalach poświęconych turystyce i kuchni. Zaplanowano też konkursy, w których nagrodami będą vouchery do restauracji znajdujących się na szlaku. Jedną z nich jest ta przy Hotelu Vistula w Świeciu, w której menu już jakiś czas temu pojawiały się dania z gęsiny. Teraz zagoszczą tam na stałe.
Dowiedz się więcej: Gęsinowy Szlak Kulinarny już z certyfikatami
Na smakoszy będą czekać m.in. bulion z gęsiny z suszonymi borowikami i ravioli z gęsich wątróbek oraz gęsie piersi z pęczakiem i grzybami. - Wyraźnie widać, że ludzie coraz bardziej przekonują się do tego wspaniałego mięsa - zachwala Marcin Strauchman, szef kuchni świeckiej Vistuli. - Wartościowego nie tylko ze względu na swój smak, ale także wartości odżywcze. Przez całe dziesięciolecia gęsina była nieco zapomniane, teraz może się to zmienić.
Kucharz nie ma pewności czy dania z gęsiny częściej pamiętający jej smak z dzieciństwa czy też chcący spróbować nowego smaku bądź też podążający za modą? - Myślę, że nie ma to większego znaczenia - mówi Strauchman. - Każdy powód by zamówić takie danie jest dobry.
Czytaj e-wydanie »