Spis treści
Melodia przyszłości. Jadalne insekty podbijają rynek
Na całym świecie spożywanie owadów nie jest niczym nowym. Smażone, gotowane, suszone – dla wielu regionów stanowią prawdziwy rarytas. W Azji lubują się w konikach polnych i jedwabnikach, w krajach tropikalnych chętnie sięga się też po mrówki, pszczoły, a nawet muchy. Co więcej, są one źródłem znacznej ilości białka, żelaza i składników odżywczych. Do trendu naturalnego żywienia przekonują się mieszkańcy Europy. Mąka z insektów pojawia się w kuchni, wielu próbuje nowych smaków na zagranicznych wycieczkach.
Dostęp do jadalnych owadów nie jest ograniczony, wiele firm zajmuje się dystrybucją paczek z suszonymi owadami, niektóre są wzbogacone smakowo. Pojawiają się w produktach przetworzonych, np. makaronach i przekąskach. Także hodowla robaków wydaje się być opłacalna – zajmuje mało miejsca, a popyt na produkt wciąż jest. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał jadalne insekty za zrównoważone źródło pokarmu, które ma niską emisję dwutlenku węgla.
Te robaki można jeść w Europie. Na innych kontynentach spożywa się ich więcej
W styczniu 2023 roku Unia Europejska zezwoliła na wprowadzenie do obrotu produktów na bazie sproszkowanych świerszczy domowych (Acheta domesticus). Na razie tylko jedna firma otrzymała pozwolenie na wprowadzenie żywności na bazie mąki ze świerszczy, niewykluczone jednak, że jeśli zainteresowanie wzrośnie, pojawią się kolejni producenci. Na listę sprzedaży trafiły też pleśniakowce lśniące (Alphitobius diaperinus). Larwy mogą być wypuszczane na rynek w formie mrożonej, suszonej, sproszkowane, a także jako pasta. Istotne jest to, że na etykietach musi być zamieszczona informacja o tym, że jest alergiczny i produktu nie powinny spożywać osoby poniżej 18. roku życia.
Unijny wykaz nowej żywności powiększył się więc o dwa nowe gatunki. W założeniu novel food obejmuje żywność, która w znacznym stopniu nie była spożywana przed 1997 rokiem, a więc stanowi pewien postęp. Mogą to być innowacyjne produkty lub te wytwarzane przy użyciu nowej technologii. Warto wspomnieć, że zanim w styczniu b.r. na listę trafiły nowe gatunki, były już na niej dwa inne owady.
Jako pierwsze do katalogu zostały wpisane larwy chrząszcza mącznika młynarka (Tenebrio molitor). Można je dostać w całości lub w postaci sproszkowanej, np. w makaronie lub ciastkach. W 2021 r. do grona dołączyła szarańcza wędrowna (Locusta migratoria). W postaci mrożonej, suszonej lub sproszkowanej może być ciekawym składnikiem żywienia. Komisja Europejska przypomina jednak, że w formie mrożonej lub suszonej muszą zostać usunięte nogi i skrzydełka, co zmniejszy ryzyko zaparć.
