Z kuchnią napływową. Z badań, które opublikował Puls Biznesu, wynika, że najlepsze perspektywy rozwoju mają sieci barów szybkiej obsługi i pizzerii.Przedstawiciele branży gastronomicznej narzekają, że z powodu spowolnienia gospodarczego w 2009 r. po raz pierwszy od lat spadła liczba klientów i wartość obrotów sektora.
Czytaj też: Bydgoszcz. Wierzyciele IQ czekają
Z raportu firmy hurtowej Makro o polskim rynku HoReCa (hotele, restauracje, katering), cytowanego przez portal pb.pl, opartego na badaniu przeprowadzonym przez OBOP w marcu 2010 r. wynika, że Polacy najczęściej poza domem jadają pizzy (37 proc.) i kebaby (24 proc.). W czołówce najczęściej wybieranych dań znajdują się też hamburgery (19 proc.). Pizzom oraz kebabom ustępują już nie tylko tradycyjne dania kuchni polskiej, jak zupy czy pierogi, ale także bardzo popularne niegdyś w naszym kraju zapiekanki (13 proc.).
