Mowa o pędach chmielu. Jest to roślina wieloletnia, która co roku wyrasta z podkładki i pnie się w górę. Proces ten zazwyczaj rozpoczyna się w kwietniu i trwa do sierpnia.
W Polsce chmiel nie jest popularną rośliną. Rośnie dziko - spotkać go można w zaroślach, lasach, nad brzegami rzek, przy płotach, przydrożach, a nawet w naszych ogródkach. Z tego powodu często traktujemy go jak chwast, nie zdając sobie sprawy z tego, jak wiele jest wart.
W Europie Zachodniej, między innymi w Holandii, pędy chmielu są bardzo drogocenne. To jedne z najdroższych warzyw - zapłacimy tam za nie nawet 1000 euro za kilogram, czyli ponad 4000 złotych!
Te rośliny są warte fortunę, a Polacy je depczą. Tak je rozpoznasz
Jak rozpoznać na spacerze pędy chmielu? Czasami może być to problematyczne, będziemy musieli ręcznie odgarnąć liście i ściółkę. Oto co je wyróżnia:
Pędy chmielu są nie tylko wiele warte, ale również mają szereg cennych właściwości. Przede wszystkim koją nerwy i obniżają poziom stresu. Ponadto pozytywnie wpływają na układ pokarmowy.
